Σχεδίαση και τάσεις

Σχεδίαση και τάσεις

Electrolux Design DNA - Υλικό

α πάντα γύρω μας είναι κατασκευασμένα από κάποιο υλικό και τα υλικά μαρτυρούν πολλά περισσότερα από το ίδιο το αντικείμενο: μας δείχνουν την πρόθεση του εκάστοτε κατασκευαστή.

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Design DNA Elements, θα εξερευνήσουμε πιο βαθιά τον κόσμο των υλικών. Από το συναισθηματικό έως το λειτουργικό κομμάτι, το υλικό παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ουσιαστικών καινοτομιών για τους χρήστες: καινοτομίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των καταναλωτών, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειές μας για περισσότερη βιωσιμότητα στον κόσμο τους.

Τα υλικά βρίσκονται παντού τριγύρω μας, καθώς η ανθρώπινη φύση μας έχει μια φυσική έλξη προς αυτά. Είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή και συνδεόμαστε με τον φυσικό κόσμο. Αποκρινόμαστε στην πολυαισθητηριακή φύση των υλικών τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Για τον σχεδιαστή της Electrolux Terence Tan, χάρη στη γνώση των υλικών, καθίσταται δυνατή η δημιουργία ουσιαστικών καινοτομιών που μπορούν να προαγάγουν τη σχεδίαση και τη βιωσιμότητα.

Σε αυτήν την κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε, η σχεδίαση πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι αποφάσεις για τα χρησιμοποιούμενα υλικά πρέπει να λαμβάνονται με σεβασμό και υπευθυνότητα. "Ο κόσμος απαιτεί να γνωρίζει περισσότερα σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων, την προέλευσή τους, το πόσο καλό προσφέρουν στη ζωή τους, πώς επηρεάζουν το περιβάλλον", εξηγεί ο Terence.

Αυτή η ουσιαστική προσοχή σε ζητήματα βιωσιμότητας όσον αφορά τη χρήση υλικών χαμηλού αντίκτυπου, ανακυκλωμένων υλικών αλλά και την κυκλικότητα είναι κάτι που απασχολεί έντονα το σχεδιαστικό τμήμα της Electrolux. Αντιμετωπίζοντας τα υλικά ως μια ευκαιρία για τη δημιουργία καινοτομιών βιώσιμης σχεδίασης, κάνουμε πραγματικότητα αυτήν την αλλαγή, δημιουργώντας ένα περιβάλλον για τις συσκευές μας, ως λειτουργικά αλλά και σχεδιαστικά αντικείμενα, που θα ζουν στα σπίτια των καταναλωτών για πολλά χρόνια.

Η προσέγγιση του σχεδιαστή της Electrolux Terence Tan σε θέματα υλικού είναι να λαμβάνει υπόψη τη συναισθηματική και λειτουργική οπτική του χρήστη. Για παράδειγμα, ας δούμε τη βραβευμένη σειρά Matt Black. Το μοναδικό χαραγμένο γυαλί είναι σχεδιασμένο για να είναι αισθητικά όμορφο, όμως, έχει και λειτουργικά πλεονεκτήματα. Είναι ανθεκτικό στις δαχτυλιές, αντέχει καθώς δεν φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και είναι 100% ανακυκλώσιμο.

Η σχεδιαστική προσέγγισή μας επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με μηχανικούς, επιστήμονες και προμηθευτές υλικών. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι η ποιότητα του υλικού (η προέλευσή του, η κατασκευαστική διαδικασία του, η μακροβιότητα και η απόδοσή του με την πάροδο του χρόνου) είναι παράγοντες που αντιλαμβάνονται σε πρωτογενές επίπεδο οι χρήστες μας.

Για τον Terence, αυτή η πολυσύνθετη προσέγγιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σημασία της μακροπρόθεσμης στρατηγικής οπτικής όσον αφορά τα υλικά: δεν συμβιβαζόμαστε με ό,τι είναι διαθέσιμο, θέλουμε κάτι παραπάνω.

"Αυτή η εστίαση στα υλικά είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για το σχεδιαστικό τμήμα της Electrolux", αναφέρει. "Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ψηφιακός και μινιμαλιστικός και η υλική υπόσταση των αντικειμένων γύρω μας γίνεται όλο και πιο σημαντική."

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

 • Electrolux Design DNA - Υφή
  Electrolux Design DNA - Υφή

  Η διαμόρφωση της σωστής υφής για ένα προϊόν δεν έχει να κάνει μόνο με την επιλογή της κατάλληλης εμφάνισης και αίσθησης. Έχει να κάνει με τη διαμόρφωση μιας συσκευής που θα μπορεί να υπάρχει ως ένα διαχρονικό σχεδιαστικό κομμάτι που μιλά στο άγγιγμα του χρήστη.

 • Electrolux Design DNA - Γραμμές
  Electrolux Design DNA - Γραμμές

  Από ιδιαίτερης τεχνοτροπίας σχήματα μέχρι τις καθαρές γραμμές και σιλουέτες, η λειτουργία των γραμμών από σχεδιαστικής άποψης είναι η διαμόρφωση αρμονικών σχέσεων μεταξύ των αντικειμένων, των χρηστών και του περιβάλλοντός τους.

 • Electrolux Design DNA - Κίνηση
  Electrolux Design DNA - Κίνηση

  Το άνοιγμα μιας πόρτας. Το τράβηγμα ενός συρταριού. Το πάτημα ενός κουμπιού. Αλληλεπιδρούμε καθημερινά με αντικείμενα μέσα από τις κινήσεις μας. Όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακές οθόνες, οι κινήσεις αυτές έχουν να κάνουν με σκρολάρισμα, σύρσιμο και μεταβάσεις. Αυτές οι κινήσεις δίνουν ζωή στα προϊόντα!

Έτοιμοι να ξεκινήσετε με το επόμενο έργο σας;

Η ομάδα των ειδικών μας είναι εδώ για να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε το όραμά σας σε κάτι πραγματικά αξιόλογο.