Σχεδίαση και τάσεις

Σχεδίαση και τάσεις

Είτε ανοίγετε μια πόρτα είτε τραβάτε ένα συρτάρι, η κίνηση δίνει ζωή στα προϊόντα

Το άνοιγμα μιας πόρτας. Το τράβηγμα ενός συρταριού. Το πάτημα ενός κουμπιού. Αλληλεπιδρούμε καθημερινά με αντικείμενα μέσα από τις κινήσεις μας. Όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακές οθόνες, οι κινήσεις αυτές έχουν να κάνουν με σκρολάρισμα, σύρσιμο και μεταβάσεις. Αυτές οι κινήσεις δίνουν ζωή στα προϊόντα!

Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στον κόσμο της κίνησης. Μάθετε πώς αυτό το σημαντικό κομμάτι της σχεδίασης μπορεί να εκφραστεί σε φυσικό ή ψηφιακό επίπεδο, καθώς και τον λόγο για τον οποίο η κατανόηση από μέρους των χρηστών είναι σημαντική για την παροχή εξαιρετικών προϊοντικών εμπειριών.

Θα μάθετε γιατί η σχεδίαση της κίνησης δεν αφορά μόνο την κατανόηση του τρόπου αλληλεπίδρασης των χρηστών με τα προϊόντα μας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα μας μπορούν να καθοδηγήσουν με προνοητικό τρόπο τη χρήση τους, είτε μιλάμε για βελτίωση της αξιοποίησης ενός προϊόντος είτε για τη διευκόλυνση επίτευξης των στόχων βιωσιμότητας.

Επίσης, θα μάθετε ότι για τους σχεδιαστές της Electrolux Jerome Brasseur και Daniel Mesa η κίνηση έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τους ορίζοντες των χρηστών εμπνέοντας νέες συμπεριφορές που διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Για τους Jerome Brasseur και Daniel Mesa, δεν αποτελεί πρόκληση μόνο η παρακολούθηση των νέων προϊόντων, λειτουργιών και τεχνολογιών, αλλά και η αναγνώριση της εξής κατάστασης: οι χρήστες μας διαρκώς εξελίσσονται. Συνεπώς, η σχεδίαση της κίνησης έχει να κάνει και με την εξυπηρέτηση ή ακόμα και την καθοδήγηση αυτών των μεταβαλλόμενων αναγκών.

Απαιτείται εκτενές έργο για να διασφαλιστεί ότι οι κινήσεις που ενσωματώνουμε στα προϊόντα μας προσφέρουν τις καλύτερες εμπειρίες στους καταναλωτές. Για κάτι φαινομενικά ασήμαντο, όπως ένα περιστρεφόμενο κουμπί φούρνου, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με τη σχεδίαση της περιστροφικής κίνησης, τον αριθμό των βημάτων και τον βαθμό αντίστασης. Όλες αυτές οι παράμετροι επηρεάζουν την εμπειρία και την αίσθηση της αλληλεπίδρασης.

Χάρη στον συνδυασμό απαιτητικών σχεδιαστικών προτύπων και εκτενών δοκιμών χρησιμότητας, οι σχεδιαστές Jerome Brasseur και Daniel Mesa προσδιορίζουν τον σωστό συνδυασμό ιδιοτήτων που ταιριάζουν στην κάθε λύση. "Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με την κίνηση είναι να κάνουμε πιο ευχάριστη την εμπειρία αλληλεπίδρασης με το προϊόν", λέει ο Daniel.

Διαβάστε περισσότερα

Η κίνηση μπορεί να είναι επίσης ένα μέσο που οδηγεί στην καινοτομία. Στο πλυντήριο πιάτων ComfortLift, το κάτω καλάθι σηκώνεται σε πιο άνετο ύψος, έτσι οι χρήστες δεν χρειάζεται να σκύβουν ή να ταλαιπωρούν την πλάτη τους κατά τη φόρτωση ή εκφόρτωση των πιάτων. Πρόκειται για ένα κλασικό πρόβλημα των χρηστών, το οποίο επιλύσαμε μέσω της κίνησης με έναν ολότελα νέο τρόπο.

Η σχεδιαστική προσέγγισή μας δημιουργεί καλύτερες εμπειρίες, τόσο μέσα από την ενθάρρυνση νέων συμπεριφορών όσο και από την προσαρμογή του προϊόντος ώστε να ταιριάζει στον χρήστη και τις ανάγκες του.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το πλυντήριο πιάτων QuickSelect, το οποίο διαθέτει συρόμενο κουμπί αφής και "ecometer". Η καινοτόμος και διαισθητική σχεδίαση της κίνησης δίνει στον χρήστη μια άμεση αίσθηση του πόσο βιώσιμες είναι οι καθημερινές επιλογές του. Είναι αυτό που ο Jerome αποκαλεί "μελετημένη χρήση της κίνησης", κατά την οποία "εκείνη η μικρή κίνηση είναι αυτή που σε καθημερινή βάση εξοικονομεί νερό και κάνει καλό στον πλανήτη".

Σχετικά άρθρα

 • Electrolux Design DNA - Υφή
  Electrolux Design DNA - Υφή

  Η διαμόρφωση της σωστής υφής για ένα προϊόν δεν έχει να κάνει μόνο με την επιλογή της κατάλληλης εμφάνισης και αίσθησης. Έχει να κάνει με τη διαμόρφωση μιας συσκευής που θα μπορεί να υπάρχει ως ένα διαχρονικό σχεδιαστικό κομμάτι που μιλά στο άγγιγμα του χρήστη.

 • Electrolux Design DNA - Υλικό
  Electrolux Design DNA - Υλικό

  Τα πάντα γύρω μας είναι κατασκευασμένα από κάποιο υλικό και τα υλικά μαρτυρούν πολλά περισσότερα από το ίδιο το αντικείμενο: μας δείχνουν την πρόθεση του εκάστοτε κατασκευαστή.

 • Electrolux Design DNA - Γραφιστική
  Electrolux Design DNA - Γραφιστική

  Καθώς τα σπίτια μας γίνονται ολοένα και πιο δικτυακά συνδεδεμένα και διαδραστικά, τα προϊόντα κουζίνας εξελίσσονται. Δεν τα χρησιμοποιούμε πλέον απλώς ως εργαλεία: πλέον τα αντιμετωπίζουμε ως έξυπνα σχεδιαστικά αντικείμενα του σπιτιού μας.

Έτοιμοι να ξεκινήσετε με το επόμενο έργο σας;

Η ομάδα των ειδικών μας είναι εδώ για να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε το όραμά σας σε κάτι πραγματικά αξιόλογο.