ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ

Electrolux Design DNA - Ήχος

Ο ήχος είναι σημαντικός για τη δημιουργία μιας διαδραστικής εμπειρίας για τον χρήστη. Ο σχεδιαστής Daniel Mesa μιλάει για το πώς αυτό το στοιχείο μπορεί να κερδίσει τους χρήστες με απροσδόκητους τρόπους, καθώς και πώς μπορεί να καθοδηγεί τη ροή της αλληλεπίδρασης με το προϊόν, δημιουργώντας μια ευχάριστη καθημερινή εμπειρία χρήσης.

Ο ήχος ασκεί άμεση επιρροή στο υποσυνείδητό μας και στην εγκεφαλική λειτουργία που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων, έτσι μπορεί να διαμορφώσει την αντίληψή μας για ένα προϊόν και μια εμπειρία. Το μυστικό είναι η εύρεση της χρυσής τομής ανάμεσα στις συναισθηματικές και τις λειτουργικές εκφάνσεις του ήχου. Επίσης, συνδέεται και με άλλα στοιχεία, όπως την κίνηση, το υλικό και την υφή. Οι μηχανικοί ήχοι μπορούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για την ποιότητα, ενώ οι ψηφιακοί ήχοι μπορούν να καθοδηγήσουν τον χρήστη σε πιο διαισθητικές αλληλεπιδράσεις με ένα προϊόν.

 

Επιπλέον, πολλά προϊόντα μας έχουν πλέον φωνητική συμβατότητα με το Google Home, έτσι οι σχεδιαστές ήχου μπορούν να διοχετεύουν το ταλέντο τους σε έναν τομέα που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος: την εμπειρία ομιλίας στις συσκευές σας.

Οι ήχοι μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθανόμαστε, να μας θυμίσουν κάτι σημαντικό ή ακόμα και να μας πείσουν να δράσουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Πώς όμως μπορούμε να σχεδιάσουμε τον ήχο που ξεχωρίζει από τον θόρυβο; Για τον σχεδιαστή Daniel Mesa, η διαδικασία έγκειται στη διερεύνηση και την κατανόηση του φάσματος των ήχων που διαμορφώνουν την ιδανική εμπειρία χρήστη: "Πρέπει να σκεφτούμε καθετί που παράγει έναν ήχο όταν οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τη συσκευή."

Συνδυάζουμε αυτές τις γνώσεις με καταναλωτικές μαρτυρίες και δοκιμές για να βρούμε έξυπνες λύσεις που ανεβάζουν την εμπειρία των προϊόντων μας σε ένα σπίτι. Ο κάθε ήχος δεν μπορεί να αξιολογείται μεμονωμένα. Μερικές φορές, γίνεται σημαντική προσπάθεια να μειωθεί ο ήχος, ενώ άλλες φορές απαιτείται η χρήση ήχου για να βελτιωθεί η εμπειρία.

Είναι σημαντικό να διασφαλίζουμε ότι οι ήχοι που σχεδιάζουμε ταιριάζουν αρμονικά με τα άλλα στοιχεία του Design DNA, όπως την κίνηση. Ομοίως, μπορούμε να βελτιώνουμε κάθε αλληλεπίδραση, από το άνοιγμα/κλείσιμο ενός συρταριού του ψυγείου μέχρι το άνοιγμα της πόρτας ενός φούρνου ή τη λήψη ειδοποιήσεων σε μια έξυπνη συσκευή, δημιουργώντας στιγμές που μπορούν να έχουν παντελή απουσία ήχων ή χαρακτηριστικά όμορφους ήχους.

Υπάρχει μια αντίληψη ότι, σε θέματα οικιακών συσκευών, οι ήχοι είναι απλώς οι θόρυβοι που κάνουν τα προϊόντα όταν βρίσκονται σε χρήση. Σε αυτό το επεισόδιο, ο σχεδιαστής της Electrolux Daniel Mesa αποκαλύπτει γιατί ο ήχος μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από αυτό: είναι μια ευκαιρία για δημιουργία σύνδεσης με τον χρήστη, για καθοδήγηση των αλληλεπιδράσεών του με τα προϊόντα μας και για βελτίωση της εμπειρίας του σε νέα επίπεδα.

Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο της σειράς Electrolux Design DNA Elements. Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι! Ελπίζουμε να σας βοήθησαν όσα μάθατε από τους σχεδιαστές μας και ενδεχομένως να σας ενέπνευσαν να σκεφτείτε με νέους τρόπους αυτά τα στοιχεία για τα δικά σας έργα και σχέδια κουζίνας. 

Σχετικά άρθρα

 • Χρώμα
  Electrolux Design DNA - Χρώμα

  Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Electrolux Design DNA Elements, θα μάθετε πώς οι σχεδιαστές μας χρησιμοποιούν το χρώμα ως ισχυρό εργαλείο για να αναδείξουν οπτικά, συναισθηματικά και λειτουργικά τις οικιακές μας συσκευές ως αντικείμενα σχεδιασμού.

 • Υλικό
  Electrolux Design DNA - Υλικό

  Τα πάντα γύρω μας είναι κατασκευασμένα από κάποιο υλικό και τα υλικά μαρτυρούν πολλά περισσότερα από το ίδιο το αντικείμενο: μας δείχνουν την πρόθεση του εκάστοτε κατασκευαστή.

 • Electrolux Design DNA - Υφή
  Electrolux Design DNA - Υφή

  Η διαμόρφωση της σωστής υφής για ένα προϊόν δεν έχει να κάνει μόνο με την επιλογή της κατάλληλης εμφάνισης και αίσθησης. Έχει να κάνει με τη διαμόρφωση μιας συσκευής που θα μπορεί να υπάρχει ως ένα διαχρονικό σχεδιαστικό κομμάτι που μιλά στο άγγιγμα του χρήστη.

Έτοιμοι να ξεκινήσετε με το επόμενο έργο σας;

Η ομάδα των ειδικών μας είναι εδώ για να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε το όραμά σας σε κάτι πραγματικά αξιόλογο.