Σχεδίαση και τάσεις

Σχεδίαση και τάσεις

Electrolux Design DNA - Υφή

Η διαμόρφωση της σωστής υφής για ένα προϊόν δεν έχει να κάνει μόνο με την επιλογή της κατάλληλης εμφάνισης και αίσθησης. Έχει να κάνει με τη διαμόρφωση μιας συσκευής που θα μπορεί να υπάρχει ως ένα διαχρονικό σχεδιαστικό κομμάτι που μιλά στο άγγιγμα του χρήστη.

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στα εννέα στοιχεία του Design DNA εντρυφώντας στην υφή. Οι σχεδιαστές της Electrolux Sara Hallin Sandström και Terence Tan εξερευνούν πώς η υφή δίνει τη δυνατότητα στις συσκευές μας να βελτιώνουν την καθημερινότητα των καταναλωτών με έναν πληθωρικό και δελεαστικό τρόπο, βελτιώνοντας παράλληλα τον φυσικό χώρο σε ό,τι έχει να κάνει με το άγγιγμα και την επαφή με τα προϊόντα.

Ένα σπίτι ζει και αναπνέει μέσα από τις καθημερινές κινήσεις των ενοίκων του και όπως σε κάθε φυσικό χώρο, έτσι και στο σπίτι εξερευνούμε τα πάντα μέσα από την αφή.

Οι σχεδιαστές της Electrolux Sara Hallin Sandström και Terence Tan ενσωματώνουν την υφή λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργική υπόσταση του προϊόντος και τη συναισθηματική απόκριση του χρήστη όταν έρχεται σε επαφή με αυτό. Στη συνέχεια, συνδυάζουν αυτό το κομμάτι με τις πλούσιες γνώσεις και πληροφορίες που διαθέτουν για τα υλικά και τις παραγωγικές διαδικασίες και έτσι μπορούν να κάνουν πραγματικότητα αυτές τις υφές.

Οι σχεδιαστές δείχνουν βαθιά εκτίμηση για τη συναισθηματική δύναμη που κρύβει η αφή. "Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι ο χρήστης θα νιώσει έμπνευση, περιέργεια, προθυμία και διάθεση να αλληλεπιδρά με τα προϊόντα μας σε καθημερινή βάση", αναφέρει ο Terrence.

Για την Electrolux, για τη σωστή απτική εντύπωση απαιτείται μια βαθιά κατανόηση των υλικών και των παραγωγικών διαδικασιών τους. Όταν προσθέτουμε υφή σε ένα προϊόν, πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις διαφορετικές γραμμές, καθώς και τα χαρακτηριστικά απόδοσης, για να δημιουργηθεί μια άρτια ολοκληρωμένη συσκευή.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να καθοδηγούμε την απτική εμπειρία των καταναλωτών. Και όπως δηλώνει η Sara: "Θέλουμε πραγματικά να δώσουμε έμπνευση στους καταναλωτές, να τους τραβήξουν τα προϊόντα μας, και χρησιμοποιούμε την υφή για να εμπλουτίσουμε την αλληλεπίδραση με το εκάστοτε προϊόν."

Κάθε κουμπί, χερούλι, οθόνη προβολής και επιφάνεια είναι μια πρόσκληση. Οι απτικές επαφές πληροφορούν και καθοδηγούν τον χρήστη κατά την εκτέλεση των εργασιών του. Εδώ ακριβώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά απόδοσης των διάφορων σχεδιαστικών στοιχείων. Για παράδειγμα, η δημιουργία μιας επιφάνειας που καθαρίζεται εύκολα ή είναι ανθεκτική στους λεκέδες εξαρτάται άμεσα από την υφή αλλά και από το υλικό.

Τόσο η Sara όσο και ο Terence κατανοούν την ευθύνη και την ευκαιρία που δημιουργεί η χρήση υφής στην υλοποίηση των προϊόντων. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια προσθέτει ένα επίπεδο απτικού ραφιναρίσματος που προσκαλεί τον καταναλωτή να συμπεριλάβει το προϊόν μας στην καθημερινότητά του για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Σχετικά άρθρα

 • Electrolux Design DNA - Γραμμές
  Electrolux Design DNA - Γραμμές

  Από ιδιαίτερης τεχνοτροπίας σχήματα μέχρι τις καθαρές γραμμές και σιλουέτες, η λειτουργία των γραμμών από σχεδιαστικής άποψης είναι η διαμόρφωση αρμονικών σχέσεων μεταξύ των αντικειμένων, των χρηστών και του περιβάλλοντός τους.

 • Electrolux Design DNA - Κίνηση
  Electrolux Design DNA - Κίνηση

  Το άνοιγμα μιας πόρτας. Το τράβηγμα ενός συρταριού. Το πάτημα ενός κουμπιού. Αλληλεπιδρούμε καθημερινά με αντικείμενα μέσα από τις κινήσεις μας. Όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακές οθόνες, οι κινήσεις αυτές έχουν να κάνουν με σκρολάρισμα, σύρσιμο και μεταβάσεις. Αυτές οι κινήσεις δίνουν ζωή στα προϊόντα!

 • Electrolux Design DNA - Άρωμα

  "Το άρωμα είναι σημαντικό για ολόκληρη την προϊοντική εμπειρία, καθώς οι αισθήσεις μας συνδέονται μεταξύ τους", αναφέρει η σχεδιάστρια της Electrolux Serena Wu.

Έτοιμοι να ξεκινήσετε με το επόμενο έργο σας;

Η ομάδα των ειδικών μας είναι εδώ για να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε το όραμά σας σε κάτι πραγματικά αξιόλογο.