Χρησιμοποιήστε τον ατμό για να φτιάξετε υγιεινά σνακ στον φούρνο

Τελευταία ενημέρωση 11/5/2020 2:01 μμ

Κομπόστες, μαρμελάδες, πίκλες, αποξηραμένες παρασκευές: ο φούρνος ατμού βοηθά στη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων σνακ από αγαπημένα φρούτα και λαχανικά.Σνακ για όλες τις ώρες

Η παρασκευή υγιεινών σνακ στο σπίτι είναι εύκολη. Απλώς επιλέξτε τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά της εποχής. Στη συνέχεια, φτιάξτε κομπόστα/μαρμελάδα ή αποξηράνετέ τα. Τα κομποστοποιημένα φρούτα είναι ιδανικά για τον χυλό βρώμης που τρώτε ως πρωινό ή ως ενδιάμεσο σνακ. Τα πικλαρισμένα λαχανικά είναι ιδανικό συνοδευτικό ή σνακ πριν από το φαγητό. Όταν αποξηραίνετε φρούτα ή λαχανικά, δημιουργείτε υγιεινά τσιπς που θα τα λατρέψουν όλοι. 


Κομπόστες ή μαρμελάδες από φρούτα και λαχανικά

Όταν φτιάχνετε μαρμελάδα ή πίκλες, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη λειτουργία ατμού. Αρχικά, φροντίστε να έχετε καθαρά βάζα και αποστειρώστε τα βάζα και τα καπάκια στον ατμό με το Full Steam για 10 λεπτά. Μετά από αυτό το βήμα, βγάλτε τα από τον φούρνο (προσοχή, θα καίνε!) και φροντίστε να απομακρύνετε την περίσσεια υγρασία αφήνοντας τα ανάποδα σε μια σχάρα. 


Τα επόμενα βήματα είναι να γεμίσετε τα βάζα με ό,τι θέλετε να γίνει κομπόστα/μαρμελάδα. Δοκιμάστε προϊόντα εποχής της περιοχής σας, συνήθως τα αποτελέσματα είναι θεαματικά! Όταν γεμίσετε τα βάζα με τα υλικά της επιλογής σας, κλείστε τα και βάλτε τα στον φούρνο στον ατμό. Ο χρόνος ποικίλλει και εξαρτάται από τη συνταγή που κάνετε, αλλά όταν ακουστεί ένας ήχος "κλικ" από τα καπάκια, συνήθως είναι ένδειξη ότι πρέπει να βγάλετε τα βάζα από τον φούρνο.


Πώς μπορώ να κάνω κομπόστα/μαρμελάδα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά; Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνταγές, ωστόσο, ο γενικός κανόνας είναι να γεμίσετε τα βάζα με το υλικό της επιλογής σας (ολόκληρο ή σε κομμάτια), μερικά μπαχαρικά ή αρωματικές ύλες και καλύψτε το υπόλοιπο με κάποιο υγρό, προτού το βάλετε στον φούρνο ατμού.


Παρασκευή αποξηραμένων, υγιεινών σνακ

Όταν αποξηραίνετε φρούτα και λαχανικά, δεν χρειάζεστε κάποιον φούρνο ατμού (αν και ορισμένοι φούρνοι ατμού της Electrolux διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα Dehydrating), ωστόσο, παραμένει ένας ωραίος τρόπος για να φτιάξετε υγιεινά σνακ, γλυκά ή αλμυρά. Παρακάτω ακολουθεί μία από τις αγαπημένες μας εκδοχές, εσείς όμως μπορείτε να δοκιμάσετε ό,τι σας αρέσει ή είναι στην εποχή του. 


Πώς να αποξηράνετε φρούτα: Τσιπς μήλου

2 πράσινα μήλα, 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη


Κόψτε σε πολύ λεπτές φέτες το μήλο με ένα μαντολίνο.Απλώστε τις φέτες σε ένα φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα.


Πασπαλίστε τα μήλα με τη ζάχαρη άχνη και ψήστε στους 85°C (ή χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα Dehydrating) για 1 ½ ώρα. Καλή απόλαυση!


Τραγανά, χρυσαφένια και ιδανικά ψημένα

Στους φούρνους SteamCrisp, η κλασική θερμότητα συνδυάζεται με τον ατμό για να φτιάξετε πιάτα με τραγανή και χρυσαφένια κρούστα και ζουμερό εσωτερικό, με όλα τα θρεπτικά συστατικά και τέλεια γεύση. 


Ανακαλύψτε τους φούρνους SteamCrisp