Πώς να βγάζετε τους λεκέδες από τα ρούχα χρησιμοποιώντας φυσικά, σπιτικά υλικά 

Αν κοιτάξετε καλά στο ντουλάπι της κουζίνας σας, θα βρείτε καθημερινά υλικά που μπορούν να αφαιρέσουν εύκολα τους λεκέδες από τα ρούχα σας. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε σκληρά χημικά καθαριστικά όταν υπάρχουν απλά υλικά στην κουζίνα σας που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά εξίσου καλά, αλλά και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ρούχων σας.  
 
Διαβάστε παρακάτω για να δείτε πρακτικές συμβουλές για την αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα σας με φυσικά μέσα, για μια πιο ενσυνείδητη προσέγγιση στη φροντίδα των ρούχων σας και του περιβάλλοντος.  

A guy removing stains

Καθαρά ρούχα με καθαρή συνείδηση 

Ένα ασφαλές οικιακό περιβάλλον με καθαρό αέρα για την οικογένειά σας είναι από τις πρώτες προτεραιότητες, ειδικά αν τα παιδιά σας έχουν τάση για αλλεργίες.  

Σε μια προσπάθεια να βρούμε βολικές λύσεις, συνήθως τα ντουλάπια του μπάνιου είναι γεμάτα με διάφορα σπρέι που υπόσχονται άμεση αντιμετώπιση των λεκέδων στα ρούχα.  

Έχετε καθίσει όμως ποτέ να διαβάσετε την ετικέτα; Οι δυνατές χημικές ουσίες και τα εμπορικά καθαριστικά με τα τεχνητά αρώματα φέρνουν αποτελέσματα, αλλά δεν είναι η μόνη σας επιλογή. 

Υπάρχει ένας πιο καθαρός και πιο φυσικός τρόπος για να αφαιρείτε τους λεκέδες από τα ρούχα. 

Όταν ξέρετε ότι μπορείτε να αφαιρείτε αποτελεσματικά τους περισσότερους λεκέδες με καθημερινά υλικά, μπορείτε να πάρετε μια συνειδητή απόφαση για το πώς θα βγάζετε τους δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα σας στο σπίτι, γλιτώνοντας έτσι και την επίσκεψη στο σουπερμάρκετ για να αγοράσετε καθαριστικά. 

7 φυσικοί τρόποι για την αφαίρεση λεκέδων που δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα 

Απλοποιήστε τη ρουτίνα περιποίησης των ρούχων σας με αυτούς τους 7 φυσικούς τρόπους αφαίρεσης λεκέδων που καθαρίζουν αποτελεσματικά τα ρούχα σας. 

 1. Αλάτι: απορροφά αποτελεσματικά τους λεκέδες 

Αυτό το πολυχρηστικό, φυσικό υλικό, το χλωριούχο νάτριο, απορροφά δύσκολους λεκέδες, όπως το κόκκινο κρασί. Επίσης, απομακρύνει οσμές και καταπολεμά τον στατικό ηλεκτρισμό κατά το πλύσιμο των ρούχων σας. 

 • Ρίξτε αλάτι πάνω σε έναν λεκέ για να τον απορροφήσει, λειτουργεί εξαιρετικά ως φυσικό μέσο για την αφαίρεση λεκέδων από ρούχα. 
 • Το αλάτι διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες και σκοτώνει τα μικρόβια ενώ καθαρίζει. 
 1. Αποσταγμένο λευκό ξίδι: ένα πολυχρηστικό καθαριστικό 

Από βρομιά μέχρι οσμές, το αποσταγμένο λευκό ξίδι που θα βρείτε στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς μπορεί να βοηθήσει στη ρουτίνα περιποίησης των ρούχων σας. 

 • Το λευκό ξίδι διασπά τη βρομιά και την κόλλα και εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις οσμές. 
 • Απομακρύνει τα υπολείμματα απορρυπαντικού, αφήνοντας τα υφάσματα αισθητά πιο μαλακά, με φυσικό τρόπο. 
 1. Μαγειρική σόδα: το απόλυτο φυσικό καθαριστικό 

Γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο, η μαγειρική σόδα είναι ένα πολυχρηστικό φυσικό συστατικό για την καθαριότητα και τη μαγειρική που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το σπίτι. 

 • Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μείγμα με μαγειρική σόδα για την αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα. 
 • Εξουδετερώνει τις οσμές, ενώ επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ήπιο λειαντικό για την απομάκρυνση της βρομιάς. 
 1. Χυμός λεμονιού: ένα αποτελεσματικό μέσο αφαίρεσης λεκέδων με φρέσκο άρωμα  

Ο χυμός λεμονιού έχει μια από τις αγαπημένες μυρωδιές του νοικοκυριού και μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα ρούχα σας πιο φωτεινά για περισσότερο καιρό. Διατηρήστε τα λεμόνια φρέσκα τυλίγοντάς τα σε αλουμινόχαρτο και βάζοντάς τα στη φρουτολεκάνη του ψυγείου σας, μέχρι να τα χρειαστείτε. 

 • Τα λεμόνια έχουν υπέροχο άρωμα και περιέχουν ένα οξύ που μπορεί να αφαιρεί γρήγορα και εύκολα τους λεκέδες. 
 • Χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού για να ανοίξετε και να φωτίσετε τα λευκά ρούχα σας. 
 1. Κορν φλάουρ: το κοινό μαγειρικό άμυλο με την καθαριστική δύναμη 

Το κορν φλάουρ καθαρίζει λεκέδες από λίπη και απορροφά τα λάδια, που είναι και ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες. 

 • Πασπαλίστε επάνω στα ρούχα για να απορροφηθούν οι λεκέδες από λίπη. 
 • Φτιάξτε ένα μείγμα με κορν φλάουρ και νερό για τους πιο επίμονους λεκέδες. 
 1. Κοινό σαπούνι: μια παραδοσιακή αλλά αξιόπιστη μέθοδος για την προεπεξεργασία των λεκέδων 

Οι μπάρες σαπουνιού από φυσικά συστατικά, όπως αλάτι και έλαιο καρύδας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική προεπεξεργασία λεκέδων πριν το πλύσιμο.  

 • Βρέξτε το σαπούνι με νερό και τρίψτε το απαλά πάνω στον λεκέ. 
 • Αποθηκεύστε το σαπούνι σε στεγνό πλαστικό δοχείο ανάμεσα στις χρήσεις για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό. 
 1. Ανθρακούχο νερό: αφαίρεση λεκέδων με τη φυσική δύναμη των φυσαλίδων  

Ένα μπουκάλι με ανθρακούχο νερό από το ψυγείο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε έναν λεκέ που χρειάζεται άμεση δράση.  

 • Το ανθρακούχο νερό, αφρίζον και ελαφρώς όξινο, μπορεί να βγάλει λεκέδες όπως ο καφές. 
 • Δράστε γρήγορα σε φρέσκους λεκέδες, ταμπονάροντας πρώτα για καλύτερα αποτελέσματα προτού ρίξετε το ανθρακούχο νερό πάνω στον λεκέ. 

Στα ρούχα που λατρεύουμε να φοράμε αξίζει μακροχρόνια χρήση. Με τα φυσικά μέσα αφαίρεσης λεκέδων, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε με εύκολο τρόπο τη φθορά στα αγαπημένα σας ρούχα, περιορίζοντας την ανάγκη για αγορά καινούργιων. Η εβδομαδιαία ρουτίνα περιποίησης των ρούχων σας γίνεται με μια πιο ενσυνείδητη διάθεση που θα βοηθήσει τα ρούχα σας να διατηρηθούν για πολύ καιρό. 
 

Πώς να βγάζετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας: λύσεις για κάθε ύφασμα 

Τα ασφαλή, φυσικά υλικά που βγάζουν αποτελεσματικά τους λεκέδες παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ρούχων και είναι καλύτερα για το οικιακό περιβάλλον. Ακολουθούν μερικοί μόνο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τα ρούχα σας να φαίνονται σαν καινούργια ξανά. 

Λευκά βαμβακερά 

Εξαφανίστε τις κιτρινίλες μουλιάζοντας το ρούχο σε μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι με βραστό νερό (αναλογία 1 προς 16). Μουλιάστε όλο το βράδυ και έπειτα πλύνετε ως συνήθως. 
 
Ο χυμός λεμονιού είναι ένα φυσικό μέσο αφαίρεσης των λεκέδων για τα ρούχα και είναι αποτελεσματικός στη λεύκανση των λευκών. Μουλιάστε τα ρούχα σας, βάλτε χυμό λεμονιού στο νερό σε αναλογία 1 προς 32 και έπειτα πλύνετε ως συνήθως.  

Λινά και βαμβακερά  

Αναμείξτε μαγειρική σόδα με ένα φιλικό για το περιβάλλον απορρυπαντικό σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάστε τα λινά ή τα βαμβακερά για να βγουν εύκολα οι λεκέδες. 

Πολυέστερ 

Οι συνθετικές ίνες συνήθως λερώνουν πιο δύσκολα. Ωστόσο, μερικοί λεκέδες, όπως παλιά σημάδια από ιδρώτα, χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Μουλιάστε τα ρούχα σε ένα μείγμα από φιλικό για το περιβάλλον ή με υλικά φυτικής προέλευσης υγρό πιάτων, ξίδι και νερό. Τρίψτε απαλά τον λεκέ με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. 

Χρωματιστά 

Όταν σκέφτεστε πώς θα βγάλετε τους λεκέδες από ρούχα με διάφορα χρώματα, συνιστάται να δοκιμάσετε πρώτα το μέσο που έχετε επιλέξει για την αφαίρεση των λεκέδων σε ένα μικρό κομμάτι του υφάσματος. Μερικά χρώματα μπορεί να ξεθωριάσουν αν χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, για παράδειγμα. Το λευκό ξίδι είναι συχνά η ασφαλέστερη εναλλακτική. 

Μεταξωτά και ευαίσθητα 

Στα μεταξωτά ή ευαίσθητα υφάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται ήπια μέσα για την αφαίρεση των λεκέδων, όπως μαγειρική σόδα και απορρυπαντικό πιάτων. Κάνετε πάντα πρώτα μια δοκιμή σε ένα σημείο του υφάσματος προτού προσπαθήσετε να βγάλετε κάποιον λεκέ σε ευαίσθητα ρούχα. Τρίψτε απαλά με τα δάχτυλα και μην βουρτσίσετε το ύφασμα για καλύτερα αποτελέσματα.  

Μάλλινα 

Για να αφαιρέσετε λεκέδες από μάλλινα ρούχα, βρέξτε προσεκτικά ένα καθαρό πανί με αποσταγμένο λευκό ξίδι και ταμπονάρετε, μην τρίβετε ποτέ. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες πλύσης στην ετικέτα του ρούχου. 

Σουέτ 

Για να αφαιρέσετε λεκέδες που δεν έχουν ελαιώδη βάση από σουέτ, βουτήξτε ένα μαλακό σφουγγάρι σε διάλυμα ξιδιού και νερού και ταμπονάρετε απαλά. Βουρτσίστε με μια ειδική βούρτσα για σουέτ όταν στεγνώσει. Ελέγξτε την ετικέτα στα σουέτ ρούχα. Ορισμένα μπορεί να μην πλένονται και να χρειάζονται επαγγελματικό στεγνό καθάρισμα. 

Εργαλεία για εύκολη αφαίρεση λεκέδων 

Η αφαίρεση λεκέδων είναι απλή διαδικασία, ειδικά αν έχετε στη διάθεσή σας μερικά οικιακά είδη που μπορούν να σας βοηθήσουν. 
 

 • Μια μικρή μαλακή βούρτσα (όπως μια οδοντόβουρτσα) για μικρούς λεκέδες 
 • Μια μεγαλύτερη βούρτσα με πιο σκληρές τρίχες για την αφαίρεση δύσκολης βρομιάς και λεκέδων 
 • Μαλακά, απορροφητικά πανιά, όπως παλιές, καθαρές πετσέτες προσώπου που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, είναι ιδανική λύση 
 • Ένα ή δύο άδεια πλαστικά μπουκάλια με σπρέι 

Πώς να φτιάξετε ένα σπιτικό διάλυμα για αφαίρεση λεκέδων 

Έχετε αδειάσει ποτέ το πλυντήριο και είδατε ότι στα ρούχα είχαν μείνει οι λεκέδες; Δεν είστε οι μόνοι. 
 
Η τοπική επεξεργασία ενός λεκέ πριν από το πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων μπορεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στην αφαίρεσή του, χωρίς να χρειαστούν πολλά πλυσίματα. Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα ένα  
διάλυμα για την αφαίρεση των λεκέδων με κοινά οικιακά υλικά.  
 

 • Γεμίστε ένα μπουκάλι με σπρέι με αποσταγμένο λευκό ξίδι. Ψεκάστε το στα ρούχα για να διώξετε τις κιτρινίλες στις μασχάλες ή τη μούχλα. 
 • Αναμείξτε ίσες ποσότητες ξιδιού και νερού σε ένα μπουκάλι με σπρέι για να βγάλετε στάμπες από κερί. Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλα στις στάμπες και αφαιρέστε όσο περισσότερο κερί μπορείτε πατώντας τη λαδόκολλα με ένα ζεστό σίδερο. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα τελευταία υπολείμματα κεριού με το μείγμα ξιδιού και νερού.  
 • Για να φτιάξετε ένα πολυχρηστικό διάλυμα αφαίρεσης λεκέδων, αναμείξτε μαγειρική σόδα με χυμό λεμονιού και απορρυπαντικό πιάτων. Βάλτε το σε ένα μπουκάλι με σπρέι και χρησιμοποιήστε το πάνω σε ρούχα προτού τα βάλετε σε κανονικό κύκλο πλύσης. 

Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα το δικό σας φυσικό διάλυμα για την αφαίρεση των λεκέδων. Μπορείτε να αναμείξετε αποσταγμένο λευκό ξίδι, υγρό πιάτων και νερό σε ένα μπουκάλι με σπρέι, να βάλετε μια ετικέτα και να το αποθηκεύσετε στο ντουλάπι σας. 

Τοπικό καθάρισμα: φυσικές λύσεις για την αφαίρεση δύσκολων λεκέδων 

Ένα απλό τοπικό καθάρισμα είναι συχνά το μόνο που χρειάζεται όταν πρέπει να αφαιρέσετε λεκέδες από τα ρούχα σας. Αντί να πλύνετε ολόκληρο το ρούχο, το τοπικό καθάρισμα στοχεύει μόνο το λερωμένο σημείο. 
 
Ένα αποτελεσματικό μείγμα για τοπικό καθάρισμα που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας είναι μια πάστα από μαγειρική σόδα και ξίδι. Απλώστε πάνω στον λεκέ και αφήστε το να δράσει πριν από το πλύσιμο. 
 
Ο χυμός λεμονιού και το αλάτι είναι πανίσχυρα καθαριστικά όταν χρησιμοποιούνται μαζί, χάρη στις αντιβακτηριακές ιδιότητες του λεμονιού και τις λειαντικές ιδιότητες του αλατιού.  
 
Το τοπικό καθάρισμα στοχεύει τον λεκέ και καταργεί την ανάγκη για πλύσιμο ολόκληρου του ρούχου, εξοικονομώντας νερό και ενέργεια και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των ρούχων σας.  

Συχνές ερωτήσεις για την αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα 

Χρησιμοποιήστε αυτόν τον γρήγορο οδηγό για να βρείτε απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις σας για την αποτελεσματική αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα χρησιμοποιώντας σπιτικά καθαριστικά μέσα.  
 
Βρείτε τι λεκές είναι και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα καλύτερα φυσικά διαλύματα αφαίρεσης λεκέδων για να καθαρίσετε το ρούχο σας και να το απαλλάξετε από τους λεκέδες. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγουν οι λεκέδες από λευκά ρούχα; 

Καθαρίστε τοπικά με ένα μείγμα χυμού λεμονιού και μαγειρικής σόδας. Εναλλακτικά, αναμείξτε βραστό νερό με μαγειρική σόδα και μουλιάστε τα λευκά ρούχα όλο το βράδυ, για πιο μεγάλους λεκέδες. Πλύνετε ως συνήθως. 

Πώς μπορώ να βγάλω παλιούς λεκέδες από ρούχα με υλικά που έχω στο σπίτι; 

Ένα μείγμα μαγειρικής σόδας, χυμού λεμονιού και λίγης ποσότητας υγρού πιάτων αφαιρεί τους περισσότερους λεκέδες με ελαιώδη βάση. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλω από τα ρούχα παλιούς λεκέδες από σάλτσα ντομάτας; 

Μουλιάστε καλά σε ζεστό νερό και έπειτα ψεκάστε με ξίδι. Αφήστε να μουλιάσουν προτού τα βάλετε να πλυθούν. 

Πώς μπορώ να βγάλω από τα ρούχα λεκέδες από λίπη; 

Χρησιμοποιήστε κορν φλάουρ για να απορροφηθούν τα λίπη. Βουρτσίστε για να φύγει η περιττή ποσότητα. Ξεβγάλτε με κρύο νερό και έπειτα πλύνετε ως συνήθως. 

Μπορώ να βγάλω από τα ρούχα λεκέδες από γρασίδι; 

Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και ξίδι και απλώστε τη στον λεκέ με μια οδοντόβουρτσα. Πλύνετε ως συνήθως στην υψηλότερη συνιστώμενη θερμοκρασία για το ρούχο. 

Πώς μπορώ να βγάλω από τα ρούχα λεκέδες από καφέ; 

Ένα μείγμα από απορρυπαντικό πιάτων, ξίδι και νερό βοηθά να αφαιρεθούν λεκέδες από καφέ από τα ρούχα. 

Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να βγουν οι κιτρινίλες από τα λευκά ρούχα; 

Μουλιάστε τα ρούχα σε ένα μείγμα χυμού λεμονιού και νερού όλο το βράδυ και έπειτα πλύνετε ως συνήθως. 

Πώς μπορώ να βγάλω από τα ρούχα λεκέδες από κόκκινο κρασί; 

Ταμπονάρετε τον λεκέ. Καλύψτε με αλάτι ή μαγειρική σόδα. Ταμπονάρετε ξανά και έπειτα πλύνετε ως συνήθως. 

 

*Να είστε προσεκτικοί κατά την ανάμειξη των συνιστώμενων υλικών. Η Electrolux δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη ή υπαιτιότητα για τυχόν σφάλματα ή ατυχήματα που προκληθούν από αυτήν την πράξη.