10 βασικοί τρόποι για να διατηρήσετε περισσότερο καιρό τα ρούχα σας   

Ανακαλύψτε τον καλύτερο τρόπο να φροντίζετε την γκαρνταρόμπα σας και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της σωστής περιποίησης των ρούχων.

Υπάρχουν φορές που ανακαλύπτουμε παλιά, αγαπημένα μας κομμάτια που έχουν χωθεί σε κάποια γωνιά της ντουλάπας και η κατάστασή τους μαρτυρά πόσο τα έχουμε αμελήσει: ξεθωριασμένα χρώματα, ξεχειλωμένα υφάσματα και επίμονοι λεκέδες. Συχνά, αυτό οφείλεται σε κακές συνήθειες στο πλύσιμό τους και όχι τόσο στο πέρασμα του χρόνου. 
 
Η επιμελής περιποίηση των ρούχων δεν έχει να κάνει μόνο με την ωραία εμφάνιση και αίσθηση. Αν εφαρμόζουμε έξυπνους, αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρούμε και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των ρούχων μας, αυτό δείχνει ότι ζούμε με έναν πιο συνειδητό τρόπο τη ζωή μας. Ακολουθώντας τις 10 συμβουλές μας για την περιποίηση των ρούχων σας, θα διατηρήσετε τα αγαπημένα ρούχα στην ντουλάπα σας για καιρό, θα εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά θα έχετε και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.  

Folded clothes together with hanging clothes

 

1. Σύμβολα πλύσης: μην ξεχνάτε να διαβάζετε την ετικέτα φροντίδας  

Το μυστικό για να διατηρείτε σε άριστη κατάσταση τα ρούχα σας είναι να γνωρίζετε τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε υφάσματος.  
 
Αν ξέρετε τη σωστή θερμοκρασία για το νερό, αυτό κάνει όλη τη διαφορά στη διατήρηση της ζωντάνιας των χρωμάτων, στον καθαρισμό ή στην αφαίρεση των λεκέδων. Το ζεστό νερό κάνει τρομερή δουλειά όσον αφορά την εξόντωση των βακτηρίων, ενώ το κρύο νερό προσφέρει απαλή φροντίδα σε ευαίσθητα είδη και ρούχα με έντονα χρώματα.   
 
Προτού ξεκινήσετε, αφιερώστε λίγη ώρα για να διαβάσετε την ετικέτα φροντίδας σε κάθε ρούχο. Αυτό πρέπει να γίνει ειδικά όταν μαθαίνετε πώς πρέπει να περιποιηθείτε τα λινά και άλλες φυσικές ίνες.   
 
Αυτό το απλό βήμα είναι σημαντικό για να επιλέξετε τη σωστή θερμοκρασία για το νερό, καθώς και τον κατάλληλο κύκλο πλύσης. Ακολουθήστε τις συστάσεις της ετικέτας για να φροντίσετε με προσοχή τα ρούχα σας και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.   

2. Η τέχνη της διαλογής των άπλυτων ρούχων  

Ο διαχωρισμός των άπλυτων ρούχων δεν είναι απλώς ένα σημαντικό βήμα για την περιποίησή τους. Είναι επίσης και μια ιδανική ευκαιρία για να συμμετέχει όλη η οικογένεια στις δουλειές του σπιτιού.  
 
Εξοικειωθείτε με τις ετικέτες και χωρίστε τα άπλυτα σε στοίβες: λευκά, σκούρα, ανοιχτόχρωμα και είδη που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα.   
 
Στη συνέχεια, χωρίστε τα είδη ανά τύπο υφάσματος. Θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αφαίρεση λεκέδων, τη διατήρηση χρωμάτων και την προστασία των ευαίσθητων αν πλένετε μαζί παρόμοιους τύπους υφασμάτων, όπως χοντρά μάλλινα πουλόβερ ή βαμβακερά T-shirt και πουκάμισα.  
 

3. Αφαίρεση λεκέδων: καθαρίστε τοπικά  

Στην περίπτωση των λεκέδων, πρέπει να ενεργείτε γρήγορα. Όσο περισσότερο μένουν, τόσο πιο δύσκολα βγαίνουν.   
 
Αντιμετωπίστε άμεσα τους λεκέδες με φυσικούς τρόπους αφαίρεσης λεκέδων από ρούχα. Δοκιμάστε ένα μείγμα από ξίδι και μαγειρική σόδα σε ίσες ποσότητες για τους επίμονους λεκέδες. Απλώστε το μείγμα, τρίψτε απαλά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό. Οι φυσικές λύσεις είναι αποτελεσματικές αλλά και ένας πιο βιώσιμος τρόπος για την περιποίηση των ρούχων σας.  
 
Για ευκολία, μπορείτε να έχετε εύκαιρο και ένα στυλό αφαίρεσης λεκέδων. Είναι μια γρήγορη λύση για να μην αφήσετε τους μικρούς λεκέδες να χαλάσουν τα αγαπημένα σας ρούχα.  

4. Η σωστή φροντίδα των ρούχων μπορεί να σημαίνει λιγότερο πλύσιμο 

Δεν χρειάζονται πλύσιμο όλα τα ρούχα μετά από κάθε χρήση. Είδη όπως τζιν, πουλόβερ και παλτό συχνά παραμένουν καθαρά ακόμα και αν έχουν φορεθεί πολλές φορές.    

Επιπλέον, τα έξυπνα πλυντήρια ρούχων με λειτουργία ατμού παρέχουν σχολαστικό αλλά ήπιο καθάρισμα, ιδανικό για το φρεσκάρισμα των ρούχων που δεν χρειάζεται να μπουν σε κύκλο πλήρους πλύσης.  
 
Χάρη στο λιγότερο συχνό πλύσιμο, εξοικονομείτε χρόνο από τη ρουτίνα περιποίησης των ρούχων σας, ενώ μειώνετε τη χρήση ενέργειας και νερού. Είναι μια τέλεια συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε όταν σκέφτεστε πώς μπορείτε να κάνετε τα ρούχα σας να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό και να φαίνονται σαν καινούργια.  

5. Μην παραφορτώνετε το πλυντήριο - βρείτε τη σωστή ισορροπία  

Με έναν κύκλο πλύσης που δεν έχει γεμάτο φορτίο σπαταλάτε νερό, ενώ το υπερβολικό φόρτωμα του κάδου δεν κάνει καλό ούτε στα ρούχα ούτε στη συσκευή σας. Το μυστικό βρίσκεται στο να βρείτε τη σωστή ισορροπία για την ιδανική περιποίηση των ρούχων σας.

Ένας υπερβολικά γεμάτος κάδος δεν αφήνει να καθαριστούν σωστά τα ρούχα και εντείνει τη φθορά των υφασμάτων, καθώς οι ίνες τρίβονται μεταξύ τους. Υπάρχει επίσης κίνδυνος να μην ξεπλυθούν σχολαστικά τα υπολείμματα απορρυπαντικού και να παραμείνουν πάνω στα ρούχα σας. Για να είστε σίγουροι ότι θα γίνει σωστός καθαρισμός, είναι σημαντικό να βρίσκετε την ισορροπία στο μέγεθος του φορτίου που θα βάλετε. 
 
Μπορείτε να ακολουθείτε τον εξής γενικό κανόνα: γεμίζετε περίπου τα 3/4 του κάδου και αφήνετε αρκετό χώρο για να μετακινούνται άνετα τα ρούχα, περίπου δηλαδή μια παλάμη ανάμεσα στα ρούχα και το τοίχωμα του κάδου.  

6. Επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα πλύσης  

Η επιλογή του σωστού προγράμματος πλύσης στη συσκευή σας μπορεί επίσης να συμβάλλει στην κατάλληλη περιποίηση για τα ρούχα σας.   
 
Η χρήση λανθασμένων αναλογιών νερού και χρόνων κύκλου μπορεί να αυξήσει τη φθορά στα ρούχα σας χρησιμοποιώντας παράλληλα περιττή ενέργεια, με αποτέλεσμα να υποφέρει η τσέπη σας, τα ρούχα σας αλλά και το περιβάλλον.   
 
Για τη σωστή φροντίδα των ρούχων σας, επιλέξτε ένα πλυντήριο ρούχων με έξυπνες λειτουργίες που προσαρμόζουν σωστά τον χρόνο, το νερό και την ενέργεια ανάλογα με το μέγεθος του φορτίου σας.  

7. Έξυπνη χρήση απορρυπαντικού: λιγότερη ποσότητα, καλύτερα αποτελέσματα  

Όταν πλένετε τα ρούχα σας, η χρήση υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές φυσαλίδες, οι οποίες παγιδεύουν τη βρομιά και τα υπολείμματα στο ύφασμα αντί να τα απομακρύνουν.   
 
Η προσθήκη μεγάλης ποσότητας απορρυπαντικού στο πλυντήριο ρούχων μπορεί να εμποδίσει τον επαρκή καθαρισμό των ρούχων σας. Ανατρέξτε στις οδηγίες στη συσκευασία του απορρυπαντικού και ακολουθήστε τη συνιστώμενη ποσότητα για την καλύτερη φροντίδα των ρούχων σας.   
 
Επιπλέον, φροντίζετε να χρησιμοποιείτε το σωστό απορρυπαντικό για τον τύπο της συσκευής που διαθέτετε. Όταν γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ ενός πλυντηρίου εμπρόσθιας φόρτωσης και ενός πλυντηρίου άνω φόρτωσης, μπορείτε να επιλέξετε το σωστό απορρυπαντικό.  
 
Έτσι, θα κρατήσετε τα ρούχα σας για περισσότερο καιρό ενώ παράλληλα τα φροντίζετε όπως τους αξίζει.   

8. Το σιδέρωμα έγινε εύκολη υπόθεση  

Θα ήταν χρήσιμο να μάθετε να χρησιμοποιείτε καλά το σίδερο ή ένα ατμοσίδερο χειρός, για να διατηρείτε τα ρούχα σας φρέσκα και όμορφα.    
 
Ξεκινήστε διαβάζοντας τις ετικέτες φροντίδας στα ρούχα σας και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να σιδερωθούν. Ακολουθήστε τυχόν συστάσεις για την κατάλληλη θερμοκρασία σιδερώματος. Χρησιμοποιείτε πάντα τα ατμοσίδερα χειρός και τα κλασικά σίδερα σύμφωνα με το εγχειρίδιο οδηγιών που συνοδεύει το αντίστοιχο προϊόν. 
 
Οργανώστε τη ρουτίνα σιδερώματος ώστε να μπορείτε να ξεμπερδεύετε με αυτήν τη δουλειά γρήγορα και εύκολα: 

  • Χωρίζετε τα ρούχα ανά τύπο υφάσματος και θερμοκρασία. Έτσι, επιταχύνετε τη διαδικασία και δεν χρειάζεται να αλλάζετε συνεχώς τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. 
  • Έχετε εύκαιρη μια κανάτα με αποσταγμένο νερό για να γεμίζετε το δοχείο νερού του σίδερου. 
  • Κάντε πρώτα τα πιο εύκολα είδη, όπως T-shirt και μαξιλαροθήκες, και έπειτα προχωρήστε σε είδη που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σύστημα, θα τελειώσετε στο άψε-σβήσε. 
  • Μερικά ρούχα δεν χρειάζονται καθόλου σιδέρωμα. Δοκιμάστε να διπλώσετε τα ρούχα μόλις τα βγάλετε από το στεγνωτήριο. Μπορείτε να ισιώσετε εύκολα τυχόν τσαλακώματα όταν τα υφάσματα είναι ακόμα ζεστά. 

9. Αποθήκευση των ρούχων στο πλαίσιο της γενικότερης φροντίδας τους   

Δώστε στα ρούχα σας τον χώρο που χρειάζονται για να διατηρήσουν την άψογη εμφάνισή τους για περισσότερο καιρό. Οι φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι, λινό, μετάξι και μαλλί, διατηρούνται καλύτερα σε δροσερές, στεγνές και καλά αεριζόμενες ντουλάπες. Αποτρέπεται η μούχλα, δεν τσαλακώνονται και διατηρούνται τέλεια μέχρι την επόμενη φορά που θα τα χρειαστείτε.   
 
Τα βαριά είδη, όπως τα πουλόβερ, πρέπει να διπλώνονται για να διατηρήσουν το σχήμα τους. Άλλα βαριά είδη χρειάζονται ξύλινες κρεμάστρες ή κρεμάστρες με επένδυση.  
 
Αν αφιερώσετε χρόνο για να οργανώσετε την ντουλάπα σας, τα ρούχα σας θα είναι τακτοποιημένα και θα μπορείτε να βρίσκετε αυτό που θέλετε να φορέσετε γρήγορα και εύκολα.  

10. Διατηρείτε τα ρούχα σας στεγνά και χωρίς υγρασία  

Σε περιβάλλοντα με υγρασία, η μούχλα είναι ο χειρότερος εχθρός των ρούχων.   
 
Φροντίζετε να κυκλοφορεί καλά ο αέρας αφήνοντας κατά καιρούς ανοιχτές τις πόρτες της ντουλάπας σας. Στεγνώνετε πάντα σχολαστικά τα ρούχα προτού τα αποθηκεύσετε.    
 
Οι καινοτόμες λύσεις στα συστήματα περιποίησης ρούχων, όπως τα έξυπνα στεγνωτήρια, έχουν σχεδιαστεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, προσφέροντας αποδοτικό στέγνωμα για όλους τους τύπους υφασμάτων, ώστε να διατηρείτε την γκαρνταρόμπα σας σε άψογη κατάσταση.   

Χωρίστε τα ρούχα σας ανά τύπο υφάσματος και επιλέξτε έναν κύκλο με σωστή θερμοκρασία για να διασφαλίσετε ότι κάθε ρούχο θα λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται.   

Όταν βοηθάτε τα ρούχα σας να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό, συμβάλλετε σε ένα πιο υγιεινό οικιακό περιβάλλον για εσάς και την οικογένειά σας.