Πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας ή άνω φόρτωσης; 11 βασικές διαφορές 

 Όταν έρθει η ώρα να αναβαθμίσετε το πλυντήριο ρούχων σας, η επιλογή νέας συσκευής θα επηρεάσει άμεσα την αποδοτικότητα της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης των ρούχων σας. Πώς θα επιλέξετε ανάμεσα σε ένα πλυντήριο εμπρόσθιας ή άνω φόρτωσης; Και οι δύο λύσεις έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. 
 
Αυτός ο οδηγός αναλύει 11 διαφορές μεταξύ των πλυντηρίων εμπρόσθιας και άνω φόρτωσης. Αποδοτικότητα, ευκολία χρήσης ή εξοικονόμηση ενέργειας; Όποια και αν είναι η προτεραιότητά σας, αυτές οι συγκρίσεις θα σας βοηθήσουν να βρείτε το ιδανικό πλυντήριο ρούχων. 

A front load washing machine beside a top load

Τα βασικά των πλυντηρίων εμπρόσθιας και άνω φόρτωσης   

Είναι βασική προϋπόθεση να κατανοήσετε τη λειτουργικότητα των πλυντηρίων εμπρόσθιας και άνω φόρτωσης για να κάνετε την καλύτερη επιλογή για το σπίτι σας.  
 

Πλυντήρια ρούχων άνω φόρτωσης 

Τα πλυντήρια ρούχων άνω φόρτωσης με πόρτα στο πάνω μέρος σάς δίνουν τη δυνατότητα να γεμίζετε τον κάδο από πάνω. Είναι εύκολα στη χρήση, ειδικά αν θέλετε να αποφεύγετε το σκύψιμο για να βάζετε και να βγάζετε τα ρούχα σας από τον κάδο. Επίσης, μπορείτε να προσθέτετε πράγματα όσο ο κύκλος βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτή είναι μια βολική δυνατότητα για προσθήκες της τελευταίας στιγμής. 
 

Πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης 

Τα πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν πόρτα στο μπροστινό μέρος που ανοίγει από τη μία πλευρά του κάδου. Τα περισσότερα προηγμένα πλυντήρια ρούχων είναι εμπρόσθιας φόρτωσης, τα οποία προσφέρουν βέλτιστη αποδοτικότητα και πολλές ρυθμίσεις για να προσαρμόζετε τον κύκλο πλύσης στις ανάγκες σας. 
 
Κάθε μοντέλο, είτε εμπρόσθιας είτε άνω φόρτωσης, έχει ξεχωριστά οφέλη που ταιριάζουν στο δικό σας σπίτι και θα απλοποιήσουν τη ρουτίνα περιποίησης των ρούχων σας. 
 

11 βασικές διαφορές μεταξύ των πλυντηρίων ρούχων άνω και εμπρόσθιας φόρτωσης 

 1. Σχεδίαση και εμφάνιση 

  Η πιο εμφανής διαφορά όταν συγκρίνουμε ένα πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης με ένα πλυντήριο άνω φόρτωσης βρίσκεται στη σχεδίαση.  

  Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν γυάλινη πόρτα στο μπροστινό μέρος και έτσι μπορείτε να βλέπετε τι συμβαίνει μέσα στον κάδο καθώς πλένονται τα ρούχα σας. Αντίθετα, τα πλυντήρια άνω φόρτωσης ανοίγουν από πάνω και έχουν πιο κομψή και σύγχρονη εμφάνιση. 
   
 2. Μέγεθος και χωρητικότητα φόρτωσης 

  Τα πλυντήρια άνω φόρτωσης διαθέτουν σχεδίαση μικρότερων διαστάσεων και έχουν ελαφρώς μικρότερη χωρητικότητα για πλύση. Ωστόσο, χάρη στο μικρότερο μέγεθός τους είναι ιδανικά για να χωρέσουν σε πιο περιορισμένους χώρους. 

  Αντίθετα, τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και μπορούν να μπουν περισσότερα ρούχα σε ένα φορτίο. Συνεπώς, αποτελούν μια καλή λύση για μεγαλύτερα ή πολυάσχολα νοικοκυριά.  
 3. Μέγιστη αποδοτικότητα με εξοικονόμηση σε νερό και ενέργεια 

  Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και έχουν καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Μπορούν να πλύνουν μεγαλύτερα φορτία και καταναλώνουν περίπου 1/3 του νερού. Οι προηγμένες ρυθμίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σάς επιτρέπουν να μειώνετε την κατανάλωση της ενέργειας, ενώ τα ρούχα καθαρίζουν σχολαστικά. 
 4. Σύγκριση καθαριστικής απόδοσης 

  Η καθαριστική αποδοτικότητα του επόμενου πλυντηρίου ρούχων που θα αποκτήσετε είναι σημαντική. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης καθαρίζουν καλύτερα, σε πολλές περιπτώσεις, η απάντηση είναι ναι. Η προηγμένη κίνηση στροβιλισμού των πλυντηρίων εμπρόσθιας φόρτωσης αφαιρεί αποτελεσματικά τους ρύπους και τους λεκέδες, για κορυφαίο καθαρισμό σε πολλά διαφορετικά υφάσματα. 

  Αντίθετα, τα πλυντήρια άνω φόρτωσης χρησιμοποιούν μια περιστροφική κίνηση που μπορεί να συγκεντρώσει τα ρούχα σε μία μάζα. Έτσι, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά το πλύσιμο ειδών με μεγαλύτερο όγκο, όπως χειμωνιάτικα παλτό και μαξιλάρια.  
   
 5. Χρόνοι των κύκλων πλύσης: όταν αυτό που ζητάτε είναι γρήγορα αποτελέσματα   

  Σε γενικές γραμμές, τα πλυντήρια άνω φόρτωσης είναι ταχύτερα. Κατά κανόνα, ολοκληρώνουν μια πλύση σε 20-35 λεπτά, επομένως, είναι ιδανικά αν θέλετε γρήγορα αποτελέσματα από συχνά φορτία.  

  Από την άλλη, τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης χρειάζονται περίπου 1 ώρα για έναν μέσο κύκλο πλύσης. Αυτή η μεγαλύτερη διάρκεια οφείλεται στη διαδικασία καθαρισμού: είναι ένας συνδυασμός περιστροφής του κάδου με χαμηλή στάθμη νερού και απορρυπαντικού για να καθαρίσουν σχολαστικά τα ρούχα σας.  
   
  Στις πιο πρόσφατες έξυπνες οικιακές συσκευές περιλαμβάνονται προηγμένα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης που προσφέρουν πιο σύντομα προγράμματα πλύσης ειδικά για τα φορτία σας. Έτσι, έχετε περισσότερη ευελιξία χωρίς κανέναν συμβιβασμό σε θέματα καθαριστικής απόδοσης.   
 6. Ταχύτητα στυψίματος και απομάκρυνση νερού για αποδοτικό χρόνο στεγνώματος 

  Στη σύγκριση μεταξύ ενός πλυντηρίου άνω φόρτωσης με ένα πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης, η ταχύτητα στυψίματος καθορίζει πόσο αποδοτικά έχουν προετοιμαστεί τα ρούχα σας για το στέγνωμα.  

  Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα στυψίματος, κατά μέσο όρο περίπου 1500 RPM (στροφές ανά λεπτό). Είναι κατά πολύ ταχύτερα σε σχέση με τα πλυντήρια άνω φόρτωσης, που φτάνουν συνήθως τις 600 RPM. 
   
  Γιατί έχει σημασία αυτή η παράμετρος; Όσο περισσότερη η ταχύτητα στυψίματος, τόσο περισσότερο νερό απομακρύνεται από τα ρούχα σας. Αυτό σημαίνει ότι τα ρούχα σε ένα πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης θα βγουν λιγότερο νωπά, οδηγώντας σε λιγότερο χρόνο στεγνώματος και πιθανώς σε εξοικονόμηση ενέργειας σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο.    
 7. Επίπεδα θορύβου και κραδασμών: βρείτε την πιο αθόρυβη λύση 

  Ο ήχος από ένα πλυντήριο ρούχων μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο επίπεδο άνεσης του σπιτιού σας, ειδικά αν το νοικοκυριό σας είναι πολυάσχολο με συχνά φορτία πλύσης. Πώς συγκρίνεται λοιπόν αυτό το στοιχείο σε πλυντήρια εμπρόσθιας και άνω φόρτωσης; 

  Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης είναι πιο αθόρυβα. Λειτουργούν με λιγότερους κραδασμούς, άρα είναι καλύτερη επιλογή για διαμερίσματα, χώρους με ενιαία σχεδίαση δωματίων ή αν ο χώρος που έχετε το πλυντήριό σας είναι κοντά σε υπνοδωμάτια.  
   
  Ο μηχανισμός πλύσης των πλυντηρίων άνω φόρτωσης είναι συνήθως πιο θορυβώδης κατά τον κύκλο πλύσης και τα πλυντήρια ενδέχεται να έχουν περισσότερους κραδασμούς. 
 8. Ανεπιθύμητες οσμές και μούχλα στο πλυντήριο ρούχων σας 

  Όταν προσπαθείτε να αποφασίσετε ανάμεσα σε ένα πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης και ένα πλυντήριο άνω φόρτωσης, σκεφτείτε την πιθανότητα σχηματισμού οσμών και μούχλας στη συσκευή σας. 

  Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης διαθέτουν αποδοτικά στεγανωτικά λάστιχα και χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Με τακτικό καθαρισμό θα αποτρέψετε τη συσσώρευση μούχλας στο λάστιχο της πόρτας για ένα πιο καθαρό και υγιεινό οικιακό περιβάλλον.   
   
  Αντίθετα, τα πλυντήρια άνω φόρτωσης δεν έχουν προβλήματα μούχλας λόγω κατασκευής, καθώς δεν έχουν στεγανώσεις όπου μπορούν να παραμείνουν νερά. Αυτή η διαφορά στη σχεδίαση ανάμεσα σε πλυντήρια εμπρόσθιας και άνω φόρτωσης μπορεί να επηρεάσει την ανάγκη για τακτική συντήρηση.  
   
  Όποιο μοντέλο και αν επιλέξετε, και οι δύο τύποι πλυντηρίων έχουν σχεδιαστεί για να γίνεται η φροντίδα των ρούχων πιο διαχειρίσιμη και αποδοτική. Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης καθαρίζουν καλύτερα; Ενδεχομένως έχουν καλύτερη απόδοση. Μήπως όμως τα πλυντήρια άνω φόρτωσης είναι πιο εύκολα στη συντήρηση; Έχουν σίγουρα τα πλεονεκτήματά τους. Σκεφτείτε τι ταιριάζει στο δικό σας σπίτι όταν συγκρίνετε τα χαρακτηριστικά ενός πλυντηρίου εμπρόσθιας φόρτωσης με ένα πλυντήριο άνω φόρτωσης. 
 9. Συντήρηση και επισκευές για μακροπρόθεσμη απόδοση 

  Η επιλογή πλυντηρίου εμπρόσθιας ή άνω φόρτωσης θα επηρεάσει τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να συντηρείτε και να επισκευάζετε τη συσκευή σας.  

  Σε γενικές γραμμές, τα πλυντήρια άνω φόρτωσης έχουν μικρότερο κόστος επισκευής και είναι πιο φιλικά για όσους θέλουν να κάνουν μόνοι τους τυχόν επισκευές.  
   
  Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν πιο προηγμένα χαρακτηριστικά και είναι καλύτερο να τα επιδιορθώνουν εκπαιδευμένοι τεχνικοί.  

Όταν γίνεται σωστό σέρβις και επισκευές, διασφαλίζεται η βέλτιστη απόδοση και παρατείνεται η διάρκεια ζωής της συσκευής σας και αυτό συνεισφέρει σε μια πιο βιώσιμη προσέγγιση σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά και την αντικατάσταση των οικοσυσκευών. 

 1. Σύγκριση όσον αφορά την ευκολία χρήσης και τη βολικότητα  

  Τα πλυντήρια άνω φόρτωσης δίνουν τη δυνατότητα να προσθέτετε ή να βγάζετε ρούχα από τη συσκευή από το επάνω μέρος, ακόμα και κατά τη διάρκεια του κύκλου. Αυτή η λειτουργία θα σας φανεί χρήσιμη αν έχετε προβλήματα με τη μέση ή τα γόνατά σας που δεν σας επιτρέπουν να σκύβετε εύκολα.  

  Τα πιο προηγμένα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν ρυθμίσεις όπως το κουμπί έναρξης με χρονοκαθυστέρηση για να προρυθμίζετε την έναρξη ενός κύκλου πλύσης για την ώρα που σας βολεύει, ακόμα και αν δεν είστε στο σπίτι. Αυτό επίσης σας εξυπηρετεί σε περίπτωση που θέλετε να βάλετε έναν κύκλο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι χρεώσεις ρεύματος είναι συχνά χαμηλότερες. 
 2. Τιμή και έξυπνη επένδυση για το μέλλον 

  Όταν επενδύετε σε ένα καινούργιο πλυντήριο ρούχων, πρέπει να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο αρχικό κόστος και στη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων.  

  Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης μπορεί να έχουν υψηλότερες τιμές, ωστόσο, είναι σχεδιασμένα για να εξοικονομούν ενέργεια και νερό, συνεπώς, έχουν καλύτερη σχέση κόστους-οφέλους και είναι μια καλή επένδυση για το μέλλον.  
   
  Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη το ποσό που θέλετε να διαθέσετε. Η γκάμα των προϊόντων στα πλυντήρια εμπρόσθιας και άνω φόρτωσης είναι μεγάλη, έτσι, θα μπορέσετε να βρείτε την ιδανική συσκευή που θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες του σπιτιού σας.  

Πλυντήρια εμπρόσθιας και άνω φόρτωσης: τα υπέρ και τα κατά για μια εύκολη ρουτίνα στο πλύσιμο των ρούχων 

Η απάντηση σε ερωτήσεις όπως "τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης είναι καλύτερα;" μπορεί να μην είναι τόσο απλή. Ο παρακάτω πίνακας σύγκρισης θα σε βοηθήσει να δεις τα υπέρ και τα κατά αυτών των δύο τύπων πλυντηρίου ρούχων. Βρείτε το πλυντήριο ρούχων που ταιριάζει καλύτερα στο σπίτι σας.  
 

Πλυντήρια ρούχων άνω φόρτωσης 

Υπέρ 

 • Πιο οικονομικό αρχικό κόστος 
 • Πιο εύκολη πρόσβαση με την πόρτα στο πάνω μέρος 
 • Πιο εύκολη συντήρηση από τον χρήστη 
 • Συμβατότητα με τα περισσότερα απορρυπαντικά  
 • Βολικότητα για προσθήκη ή αφαίρεση ειδών κατά τη διάρκεια του κύκλου 

Κατά

 • Υψηλή χρήση νερού και ενέργειας 
 • Περισσότερος θόρυβος και περισσότεροι κραδασμοί 
 • Περιορισμένες προηγμένες λειτουργίες 
 • Πιθανότητα περισσότερης φθοράς στα ρούχα 
 • Γενικά μικρότερη διάρκεια ζωής 

Πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης  

Υπέρ 

 • Κορυφαία αποδοτικότητα σε θέματα ενέργειας και νερού  
 • Πιο προηγμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες 
 • Καλύτερη καθαριστική απόδοση 
 • Πιο αθόρυβη λειτουργία με λιγότερους κραδασμούς  
 • Περισσότερη ταχύτητα στυψίματος για λιγότερο χρόνο στεγνώματος 

Κατά 

 • Υψηλότερο αρχικό κόστος 
 • Χρειάζεται σκύψιμο για το γέμισμα και το άδειασμα 
 • Πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά απορρυπαντικά  
 • Δεν μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν είδη κατά τη διάρκεια του κύκλου 
 • Μπορεί να σχηματιστεί μούχλα στην πόρτα που κλείνει αεροστεγώς 

 

Χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε το σωστό πλυντήριο ρούχων για το σπίτι σας; Διαβάστε τον οδηγό αγοράς
 

Συχνές ερωτήσεις για τα πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας και άνω φόρτωσης  

Απαντάμε στις πιο συχνές απορίες σας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε το ιδανικό πλυντήριο ρούχων.   

Γιατί πρέπει να αγοράσω ένα πλυντήριο ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης; 
 
Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης είναι καλή λύση για εσάς αν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας και να εξοικονομήσετε χρήματα στο ρεύμα. Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τη χρήση του νερού και τον χρόνο στεγνώματος, έτσι, σας βοηθούν να εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα.  
 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των πλυντηρίων ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης; 
 
Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν εξαιρετική απόδοση σε ό,τι έχει να κάνει με το σχολαστικό πλύσιμο. Τα ρούχα περιστρέφονται πιο ομοιόμορφα και έτσι βγαίνουν πιο καθαρά, χωρίς να είναι τσαλακωμένα ή μπερδεμένα. Αυτός ο τύπος πλυντηρίου ρούχων επίσης εξοικονομεί νερό, λειτουργεί πιο αθόρυβα και έχει πιο προηγμένα χαρακτηριστικά. 

Ποια είναι τα οφέλη ενός πλυντηρίου άνω φόρτωσης σε σχέση με ένα πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης; 
 
Τα πλυντήρια άνω φόρτωσης είναι γενικά πιο οικονομικά. Είναι εύκολα στη χρήση και τη συντήρηση και μπορείτε να προσθέτετε ρούχα ενώ ο κύκλος βρίσκεται σε λειτουργία. Αποτελούν μια πρακτική επιλογή για καθημερινές ανάγκες φροντίδας των ρούχων. 
 

Ποιος τύπος πλυντηρίου είναι καλύτερος για ευαίσθητα ρούχα; 
 
Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης θεωρούνται καλύτερα για το πλύσιμο ευαίσθητων ρούχων. Ο ήπιος στροβιλισμός και η περιστροφική κίνηση χειρίζονται πιο προσεκτικά αυτά τα υφάσματα σε σχέση με τις κινήσεις του αναδευτήρα ή της πτερωτής στα πλυντήρια άνω φόρτωσης. Έτσι, στη σύγκριση ενός πλυντηρίου άνω φόρτωσης με ένα πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης για τον χειρισμό ευαίσθητων υφασμάτων που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, το πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης είναι η καλύτερη λύση. 
 

Τι πρέπει να λάβω υπόψη όσον αφορά τον χώρο και την εγκατάσταση ενός πλυντηρίου ρούχων; 
 
Στα πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης μπορεί να στοιβαχτεί ένα στεγνωτήριο, άρα είναι καλή επιλογή για μικρούς χώρους. Τα πλυντήρια ρούχων άνω φόρτωσης χρειάζονται περισσότερο χώρο στον κατακόρυφο άξονα και δεν μπορεί να στοιβαχτεί κάποια συσκευή επάνω τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε αν έχετε μικρό χώρο για αυτές τις συσκευές.