Πώς να οργανώσετε την ντουλάπα σας: μικρές συμβουλές αποθήκευσης για τις μεταβατικές περιόδους των εποχών 

Έχετε την αίσθηση ότι σας παίρνει πολλή ώρα να βρείτε τα σωστά ρούχα να φορέσετε το πρωί όταν αλλάζουν οι εποχές; Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, θέλουμε να τυλιχτούμε με κάτι ζεστό και ψάχνουμε τα ζεστά πλεκτά και τα κασκόλ μας. Ομοίως, δεν κρατιόμαστε να ντυθούμε πιο ελαφριά το καλοκαίρι. Δείτε πώς μπορείτε να οργανώσετε την ντουλάπα σας χωρίς κόπο, για κάθε νέα εποχή. 
 
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα ανακαλύψετε πράγματα που έχετε ξεχάσει, θα επαναχρησιμοποιήσετε παλιά αγαπημένα κομμάτια, θα ανακυκλώσετε ή θα δωρίσετε είδη που είστε έτοιμοι να αποχωριστείτε και θα βάλετε εκτός από την ντουλάπα και το μυαλό σας σε τάξη και ησυχία.  

An organized wardrobe showing dresses and jackets

Τα οφέλη μιας οργανωμένης ντουλάπας, πέρα από τα ρούχα που φοράτε  

Σε έναν κόσμο που όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η κατάσταση της ντουλάπας σας μπορεί να μοιάζει δευτερεύουσας σημασίας. Όμως, κάντε μια παύση και αναλογιστείτε τα οφέλη που θα είχε η οργάνωση της ντουλάπας σας: 

 • Βελτιώστε την καθημερινή ρουτίνα σας με μια καλά οργανωμένη ντουλάπα: Κάθε πρωί, μπορείτε να διαλέγετε εύκολα το σύνολο που θα φορέσετε, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και ξεκινώντας την ημέρα σας χωρίς άγχος. 
 • Ενσυνείδητη κατανάλωση: Η οργάνωση δεν σημαίνει μόνο ελευθέρωση χώρου, σημαίνει και επίγνωση των πραγμάτων που έχετε στην κατοχή σας. Όταν ξέρετε τα πράγματα που έχετε στην γκαρνταρόμπα σας, έχετε λιγότερες πιθανότητες να ενδώσετε σε αυθόρμητες αγορές. Είναι ένα βήμα προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, κάνοντας επιλογές που βασίζονται στις ανάγκες και όχι σε παροδικές τάσεις της μόδας. 
 • Ηρεμήστε το μυαλό σας: Μια ντουλάπα σε τάξη είναι μια μορφή αυτοφροντίδας. Ένας καλά οργανωμένος χώρος ισοδυναμεί με ένα καθαρό μυαλό, για έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής. 

Πώς να οργανώσετε την ντουλάπα σας για τις εναλλαγές των εποχών 

Ελάτε να δούμε τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε. Το πρώτο βήμα που έχει να κάνει με τη μείωση του ενδυματολογικού χάους και την καλύτερη διαχείριση της ντουλάπας σας χρειάζεται κάποιον χρόνο. Οπότε, αδειάστε το πρόγραμμά σας ένα βροχερό απόγευμα και κάντε εκκαθάριση στα πάνω ράφια και τις κρεμάστρες της ντουλάπας σας. 

Διαχωρίστε τα καλοκαιρινά από τα χειμωνιάτικα είδη 

Σκεφτείτε το σαν να στέλνετε τα ρούχα σας για μίνι διακοπές: το χειμωνιάτικο παλτό σας δεν χρειάζεται να είναι δίπλα-δίπλα με τα καλοκαιρινά φορέματά σας. Αυτή η κατηγοριοποίηση δίνει μια αίσθηση τάξης και διευκολύνει τα πρωινά σας, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες.  
 
Δείτε ένα-ένα τα ρούχα σας και αποφασίστε αν τα φοράτε τους καλοκαιρινούς ή τους χειμερινούς μήνες. Στη συνέχεια, δείτε αν τα ρούχα που δεν χρειάζεστε για αυτήν την εποχή πρέπει να πλυθούν ή να επιδιορθωθούν προτού τα αποθηκεύσετε. 
 
Για ρούχα που δεν είναι βρόμικα αλλά χρειάζονται φρεσκάρισμα, προτιμήστε τον κύκλο με ατμό του πλυντηρίου ρούχων σας αντί να τα βάλετε σε πλήρη κύκλο πλύσης. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα ατμοσίδερο χειρός για ένα γρήγορο φρεσκάρισμα.  

Μεταβατικά κομμάτια που εξυπηρετούν σε διάφορες εποχές 

Οι μεταβατικές περίοδοι της άνοιξης και του φθινοπώρου, όταν ο καιρός είναι ήπιος με διάφορες διακυμάνσεις, επιλέξτε ευελιξία στην ντουλάπα σας. Όταν σχεδιάζετε πώς θα οργανώσετε τον χώρο στην ντουλάπα σας, μπορεί να ανακαλύψετε πολλά ευέλικτα κομμάτια που γεφυρώνουν το κενό μεταξύ ζέστης και κρύου.  
 
Ανάλαφρα τζάκετ, βαμβακερά μαντήλια και άνετα τζιν μπορούν να φορεθούν εύκολα μαζί με άλλα είδη ή και μόνα τους και πρέπει να μπουν σε έναν χώρο παντός καιρού στην ντουλάπα σας. 

Πώς να οργανώσετε την ντουλάπα σας βάσει χρωμάτων, μοτίβων και υφασμάτων 

Αν ταξινομήσετε τα ρούχα σας σε χρωματικές ομάδες, θα μπορείτε να δημιουργείτε εύκολα ένα σύνολο. Μερικές μέρες, μπορεί να χρειάζεστε την έμπνευση έντονων, ζωντανών χρωμάτων. Άλλες μέρες, μπορεί να προτιμάτε απλούς, απαλούς και ουδέτερους τόνους.   
 
Μια ντουλάπα που είναι οργανωμένη βάσει χρωμάτων θα τραβάει αυτόματα τα μάτια σας στα κομμάτια που χρειάζεστε. Κρατήστε έναν ξεχωριστό χώρο για να κρεμάτε τα χρωματιστά μοτίβα και σχέδια. 
 
Η συγκέντρωση παρόμοιων υφασμάτων σε ένα μέρος είναι ένας έξυπνος τρόπος για να επιλέγετε πιο γρήγορα το σύνολό σας το πρωί. Για παράδειγμα, βάλτε μαζί τα μάλλινα και τα είδη από κασμίρ. Αυτά τα ρούχα πρέπει να είναι ίσια και διπλωμένα σε ράφι και όχι σε κρεμάστρα. 

Βάλτε τα αξεσουάρ σε σημείο που είναι οπτικά προσβάσιμα 

Τα αξεσουάρ που μαζεύουμε με το πέρασμα των χρόνων μπορεί να γίνουν αμέτρητα. Είναι μικρά και μπορούν να χαθούν εύκολα μέσα στον χαμό μιας ανοργάνωτης ντουλάπας.  
 
Οργανώστε και αποθηκεύστε σωστά τα αξεσουάρ σας και θα είναι πλέον εύκολο να ανανεώσετε ένα παλιό look με την προσθήκη μερικών αγαπημένων κομματιών. 
 
Τα ανασυρόμενα συρτάρια αποθήκευσης, τα διαχωριστικά και οι ειδικές κρεμάστρες για ζώνες και μαντήλια είναι πρακτικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν πολύ με την οργάνωση της ντουλάπας σας και τη διαμόρφωση ενός χώρου όπου μπορείτε να δείτε τα πάντα.  
 
Αποθηκεύστε με έξυπνο τρόπο τις τσάντες σας και θα τις έχετε για χρόνια. Μπορείτε να αγοράσετε ειδικά ένθετα, για να διατηρήσουν το σχήμα τους, αλλά και μαλακές θήκες αποθήκευσης που προστατεύουν το ευαίσθητο ύφασμα ή διασφαλίζουν ότι δεν μαζεύεται σκόνη πάνω στο δέρμα. Διπλώστε προσεκτικά τα λουριά και αποθηκεύστε τα μέσα στην κυρίως θήκη που κλείνει με φερμουάρ. 
 
Τα γυαλιά ηλίου και τα κοσμήματα χωράνε τέλεια σε συρτάρια αποθήκευσης και παραμένουν απολύτως ορατά. Αυτά τα φορητά συρτάρια μπορούν συνήθως να στοιβαχτούν, να μπουν κάτω από τα κρεμασμένα ρούχα ή να τοποθετηθούν πάνω σε ράφι.

Πώς να οργανώσετε αποδοτικά την ντουλάπα σας: 5 εύκολες ιδέες αποθήκευσης 

Ο χώρος είναι πολύτιμο αγαθό. Αν αποκωδικοποιήσετε πώς πρέπει να οργανώσετε την ντουλάπα σας, θα μπορέσετε να τον αξιοποιήσετε στο μέγιστο.  
 
Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε όλα τα ράφια, τα συρτάρια και το κάτω μέρος της ντουλάπας σας. Προτιμήστε λύσεις αποθήκευσης όπως κρεμάστρες από μπαμπού και κουτιά αποθήκευσης από ανακυκλωμένο πλαστικό, όποτε είναι εφικτό.  

 1. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές κρεμάστρες καλής ποιότητας και ανακυκλώστε τις παλιές συρμάτινες κρεμάστρες που δεν κρατούν το σχήμα τους και μπορούν να χαλάσουν τα ρούχα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολυλειτουργικές κρεμάστρες στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν πολλά είδη ταυτόχρονα, διατηρώντας έτσι τα ρούχα οργανωμένα και χωρίς τσαλακώματα. 
 2. Χρησιμοποιήστε τον χώρο κάτω από τα κρεμασμένα ρούχα ενσωματώνοντας ανασυρόμενα συρτάρια ή κουτιά αποθήκευσης.  
 3. Οι κρεμαστές θήκες αποθήκευσης και τα άγκιστρα είναι εξαιρετικές λύσεις για παπούτσια και αξεσουάρ. 
 4. Τα διαχωριστικά συρταριών διατηρούν οργανωμένα τα πιο μικρά αντικείμενά σας. Μεταμορφώστε τα μαντήλια, τις ζώνες, τις γραβάτες και τα κοσμήματα από ένα συνονθύλευμα πραγμάτων σε μια όμορφα τακτοποιημένη συλλογή.  
 5. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά κάποιο μικροέπιπλο που έχετε ήδη: μια παλιά βιβλιοθήκη ή μια ξύλινη σκάλα μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε τοίχο και να την αξιοποιήσετε ως ραφιέρα για παπούτσια ή για τα αγαπημένα σας πουλόβερ. 

Πώς να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στα ρούχα σας 

Καθώς κάνετε ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σας, μπορεί να ανακαλύψετε ξανά πράγματα που είχατε ξεχάσει. Ένα παλιό κασκόλ, ένα ξεχασμένο πουκάμισο ή ένα πουλόβερ σε λάθος θέση μπορεί να γίνει το βασικό κομμάτι του επόμενου συνόλου σας. Ο συνδυασμός κομματιών με νέους τρόπους ή η προσθήκη ενός νέου αξεσουάρ μπορεί να δώσει ενδιαφέρον σε κάτι συνηθισμένο και να δώσει νέα πνοή στην γκαρνταρόμπα σας.  
 
Μπορείτε να ανταλλάξετε ρούχα με κάποιον φίλο ή φίλη σας για τη σεζόν. Ένα νέο κοστούμι για το γραφείο ή ένα τέλειο παντελόνι σε άλλο μέγεθος μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που θέλουν.  
 
Όλοι έχουμε κομμάτια που τα έχουμε φορέσει ελάχιστα και τα αγοράσαμε εντελώς απερίσκεπτα. Χαρίστε τα σε κάποιον άλλον και νιώστε όμορφα που θα φορεθούν από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. 

Πώς να κάνετε ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα σας: μεταπωλήστε, ανακυκλώστε ή δωρίστε 

Γνωρίζατε ότι 92 εκατομμύρια τόνοι άχρηστων υφασμάτων καταλήγουν σε χωματερές κάθε χρόνο; 
 
Όταν καταφέρετε να ξεκαθαρίσετε την ντουλάπα σας και να την οργανώσετε, θυμηθείτε ότι κάτι που είναι για εσάς άχρηστο μπορεί να είναι χρήσιμο για κάποιον άλλο. Ήρθε η ώρα να δωρίσετε ή να ανακυκλώσετε. Μην πετάτε ποτέ τα ρούχα στα σκουπίδια.  
 
Ακόμα και η πώληση νέων αλλά ανεπιθύμητων ρούχων είναι προτιμότερη από την επιστροφή τους στο κατάστημα που τα προμηθευτήκατε. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από το BBC Earth, οι επιστροφές σας μπορεί να καταλήξουν σε κάποια χωματερή και όχι σε κάποιον επόμενο αγοραστή. 
 
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα καταστήματα με vintage είδη πάντα αναζητούν μεταχειρισμένα ρούχα που δεν θέλετε πια. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε δημιουργικές μεταποιήσεις. Το αγαπημένο σας φόρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά ως φούστα ή το φθαρμένο σας τζιν να γίνει ένα στιλάτο σορτς για το επόμενο καλοκαίρι. 
 
Η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση σε νέα μορφή και η ανταλλαγή είναι μια συνειδητή προσπάθεια για να σπάσει ο κύκλος της αγοράς νέων πραγμάτων.  

Πώς να οργανώσετε την ντουλάπα σας με πιο βιώσιμο τρόπο 

Η οργάνωση της ντουλάπας δεν έχει να κάνει μόνο με την εύρεση του σωστού σημείου για κάθε αντικείμενο. Με την οργάνωση και την προστασία των ρούχων σας, μπορείτε να μειώσετε τη φθορά που υφίστανται και έτσι να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. 

 • Προτιμήστε να αγοράσετε φυσικές ίνες όποτε είναι εφικτό, τόσο για άνεση όσο και για έναν πιο ήπιο αντίκτυπο στους φυσικούς πόρους. Επιπλέον, μπορείτε να στηρίζετε επωνυμίες ή κατασκευαστές που εστιάζουν στην περιβαλλοντική ευθύνη στον κλάδο της ένδυσης. 
 • Προτιμήστε την ποιότητα από την ποσότητα. Επενδύστε σε διαχρονικά κλασικά κομμάτια που θα αποτελέσουν τη βάση της γκαρνταρόμπας σας και φτιάξτε εύκολα συνδυασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, απλοποιείτε την καθημερινότητά σας και περιορίζετε την ανάγκη για αγορά καινούργιων ρούχων. 
 • Μάθετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες στα ρούχα για να τα φροντίζετε σωστά. Στη συνέχεια, επιλέξτε την καλύτερη ρύθμιση στην έξυπνη οικιακήσυσκευή που φροντίζει τα ρούχα σας ενώ χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια. Για παράδειγμα, βάλτε μαζί τα ίδια υφάσματα και επιλέξτε το πρόγραμμα Eco για εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, φροντίζετε και τα ρούχα σας και το περιβάλλον. 
 • Όποτε είναι δυνατό, κάντε τη φύση σύμμαχό σας. Απλώστε τα ρούχα σας για να στεγνώσουν αντί να βασίζεστε αποκλειστικά στο στεγνωτήριο. Εξοικονομείτε ενέργεια και βοηθάτε τα υφάσματα και τα χρώματα των ρούχων σας να διατηρηθούν. 
 • Για ρούχα που έχουν φορεθεί αλλά δεν είναι λερωμένα, μπορεί να χρειάζεται απλώς ένα φρεσκάρισμα. Η ρύθμιση με τον ατμό του πλυντηρίου ρούχων μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ρούχων σας χωρίς περιττές πλύσεις και κατανάλωση νερού. 
 • Αν θέλετε να αφαιρέσετε επίμονους λεκέδες, μπορεί να αρκεί ο τοπικός καθαρισμός για να τους αφαιρέσετε με φυσικά, σπιτικά υλικά.

Η οργάνωση της ντουλάπας σας είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αναδιοργάνωση των ρούχων σας. Η χρήση έξυπνων λύσεων αποθήκευσης και η ανακύκλωση ή η δωρεά φορεμένων ειδών συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τακτοποιημένου χώρου και ενός πιο χαλαρού οικιακού περιβάλλοντος.