Εύκολες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας: αξιοποιήστε στο έπακρο τις δυνατότητες των οικιακών συσκευών σας 

Με την εφαρμογή απλών συμβουλών που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή ρουτίνα σας για τις δουλειές του σπιτιού, μπορείτε να βελτιώσετε την αποδοτικότητα των οικιακών συσκευών σας και να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας. Και όλα αυτά χωρίς να θυσιάσετε τίποτα σε θέματα άνεσης και βολικότητας. 

Όταν το καθημερινό πρόγραμμα στο σπίτι είναι φορτωμένο, είναι εύκολο να παραβλέψουμε την ενέργεια που καταναλώνουν οι οικιακές συσκευές μας. Συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως πλυντήρια πιάτωνφούρνοι και ψυγεία, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός σωστού ρυθμού στη ζωή μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, σε αυτές τις οικιακές συσκευές που τόσο αγαπάμε μπορεί να αναλογεί μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνουμε. 


Woman loading an Electrolux washing machine

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: 4 συμβουλές που θα κάνουν τη διαφορά 

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας και μαζί θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο τρόπο διαβίωσης, για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές.  

1. Κάντε αναβάθμιση σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Όταν έρθει η στιγμή να αντικαταστήσετε τις τωρινές συσκευές σας, αναλογιστείτε τα οφέλη που θα αποκομίσετε από τη μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικές εναλλακτικές. Το αρχικό κόστος ενδέχεται να είναι ελαφρώς υψηλότερο, ωστόσο, θα αποζημιωθείτε από την αισθητή μείωση στον λογαριασμό ρεύματος. 

Αναζητήστε προϊόντα με σήμανση υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η χρήση ενέργειας μιας συσκευής κατατάσσεται σε κλίμακα από το A έως το G, με το A+++ να είναι η πιο αποδοτική κατηγορία.

2. Χρησιμοποιήστε τις οικιακές συσκευές σας όταν οι τιμές της ενέργειας είναι χαμηλότερες  

Ζητήστε να μάθετε από τον πάροχο ρεύματος πώς μπορείτε να προσδιορίσετε τις ώρες κατά τις οποίες οι τιμές της ενέργειας είναι ευνοϊκότερες. Σήμερα, οι περισσότεροι πάροχοι διαθέτουν εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε και να δείτε τις πιο συμφέρουσες από άποψη κόστους ώρες για τη λειτουργία των συσκευών, όπως το πλυντήριο πιάτων, το πλυντήριο ρούχων και το στεγνωτήριο.  

Για παράδειγμα, μπορείτε να προγραμματίσετε το πλυντήριο πιάτων σας να ξεκινήσει πιο αργά το βράδυ, όταν οι τιμές της ενέργειας είναι συχνά χαμηλότερες.  

3. Μάθετε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της οικιακής συσκευής σας 

Περιμένουμε πάντα υψηλές επιδόσεις από τις οικιακές συσκευές μας. Αφιερώστε κάποια ώρα για να διαβάσετε το εγχειρίδιο οδηγιών της συσκευής σας, μάθετε πληροφορίες για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της που εξοικονομούν ενέργεια και επωφεληθείτε κάθε φορά από το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  

Για παράδειγμα, ορισμένα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν πιο σύντομους κύκλους με ατμό για είδη που δεν χρειάζεται να πλυθούν σε πλήρη κύκλο πλύσης, μειώνοντας έτσι σημαντικά τη χρήση νερού. 

4. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Eco για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση Eco στο πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων σας. Η θερμοκρασία του νερού δεν γίνεται εξαιρετικά υψηλή και έτσι εξοικονομείται ενέργεια. Ωστόσο, ο κύκλος πλύσης διαρκεί περισσότερο και διασφαλίζεται ένα σωστό αποτέλεσμα για κανονικά φορτία που δεν είναι πολύ λερωμένα. 

Τρόποι να εξοικονομείτε ενέργεια στο σπίτι όταν χρησιμοποιείτε τις οικιακές συσκευές σας 

Μπορείτε να μειώσετε εύκολα την κατανάλωση ενέργειας κάνοντας μικροαλλαγές στις συνήθειες σας όσον αφορά τις οικιακές συσκευές σας. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας που αφορούν τις πιο σημαντικές οικιακές συσκευές σας και μαζί μπορούμε να γίνουμε πιο ενεργειακά αποδοτικοί, να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας και να έχουμε ένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. 

Πλυντήριο πιάτων: περιβαλλοντικά υπεύθυνες συνήθειες για έναν κύκλο με καλύτερα αποτελέσματα καθαριότητας 

Ανακαλύψτε έξυπνους τρόπους να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας όταν χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σας, όπως π.χ. επιλέγοντας τη σωστή σκόνη ή τις σωστές ταμπλέτες για βέλτιστη απόδοση. Με τις συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας εξασφαλίζετε ότι κάθε κύκλος πλύσης θα είναι αποτελεσματικός και ενεργειακά αποδοτικός.  

 • Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Eco: Επιλέξτε τη λειτουργία Eco στο πλυντήριο πιάτων σας για να χρησιμοποιήσετε λιγότερο νερό και να εξοικονομήσετε ενέργεια. Μπορεί να χρειαστεί λίγη περισσότερη ώρα, αλλά τα πιάτα σας θα αστράφτουν. 
 • Βάλτε γεμάτο πλυντήριο: Φορτώστε σωστά το πλυντήριο πιάτων για να είναι γεμάτη η πλύση, να πλένετε λιγότερο συχνά και να εξοικονομείτε ενέργεια. 
 • Αφαιρέστε τα πολλά υπολείμματα, αλλά μην ξεπλένετε: Αποφεύγετε το πλύσιμο των βρόμικων πιάτων στον νεροχύτη προτού τα φορτώσετε στο πλυντήριο πιάτων. Η συσκευή σας μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα υπολείμματα των τροφών. 
 • Φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο: Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου πιάτων σας και της αποτελεσματικότητάς του στο πλύσιμο κρατώντας καθαρό το φίλτρο. 

Φούρνος: οι καλύτεροι τρόποι να εξοικονομείτε ενέργεια όταν μαγειρεύετε 

Από το ψήσιμο κρεάτων μέχρι το ψήσιμο αρτοποιημάτων και γλυκών, οι συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως το ταυτόχρονο μαγείρεμα πολλών παρασκευών, μπορούν να σας βοηθήσουν να σερβίρετε τις αγαπημένες συνταγές σας χωρίς να έχετε καταναλώσει υπερβολική ενέργεια. 

 • Μαγειρέψτε σε μεγαλύτερες ποσότητες: Μαγειρέψτε επιπλέον μερίδες και τοποθετήστε τις σε φαγητοδοχεία στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για να τις καταναλώσετε άλλη φορά στο μέλλον και να μην πάει τίποτα χαμένο. 
 • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία: Διαβάστε τη συνταγή για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει τον φούρνο σας στη σωστή θερμοκρασία. Οι πιο ψηλές θερμοκρασίες καίνε περισσότερη ενέργεια. 
 • Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου: Αποφύγετε το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου όσο ψήνεται το φαγητό. Η θερμότητα φεύγει, έτσι ο φούρνος σας λειτουργεί περισσότερο και χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια. 
 • Παρακάμψτε το βήμα της προθέρμανσης: Οι σύγχρονοι φούρνοι πιάνουν γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία. Συχνά, μπορείτε να παρακάμπτετε το βήμα της προθέρμανσης και έτσι να εξοικονομείτε ενέργεια. 

Εστία: αποδοτικό μαγείρεμα για γρήγορα γεύματα  

Αξιοποιήστε στο έπακρο τις μαγειρικές απόπειρές σας μειώνοντας παράλληλα τη χρήση ενέργειας. Χάρη στις πρακτικές συμβουλές μας που εξοικονομούν ενέργεια θα μπορείτε να φτιάχνετε νόστιμες συνταγές με οικολογικό τρόπο. 

 • Χρησιμοποιήστε το καπάκι του σκεύους: Κλείστε το σκεύος με το καπάκι και χαμηλώστε τη θερμοκρασία για να εξοικονομήσετε ενέργεια. 
 • Επιλέξτε το σωστό σκεύος: Χρησιμοποιήστε σκεύη με επίπεδο πάτο που ταιριάζουν στο μέγεθος της επιφάνειας μαγειρέματος, για να κατανέμεται αποτελεσματικά η θερμότητα. 
 • Ετοιμάστε τα υλικά σας: Προετοιμάστε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε και ανοίξτε την εστία όταν είστε έτοιμοι να αρχίσετε το μαγείρεμα. Θα εξοικονομήσετε ενέργεια και θα αποφύγετε τον κίνδυνο καψίματος του εσωτερικού του άδειου σκεύους. 

Ψυγείο: συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για την αποθήκευση φρέσκων τροφίμων 

Απολαύστε την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στα φρέσκα τρόφιμα και τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Κάνοντας απλές αλλαγές, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το ψυγείο σας λειτουργεί αποτελεσματικά, διατηρώντας παράλληλα τα τρόφιμά σας σε άριστη κατάσταση για περισσότερο διάστημα. 

 • Ελέγξτε τη ρύθμιση της θερμοκρασίας: Ακολουθείτε πάντα την προτεινόμενη ρύθμιση θερμοκρασίας για το ψυγείο σας. Πολύ συχνά, η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 3 και 5 βαθμών Κελσίου. 
 • Καθαρίζετε και κάνετε απόψυξη τακτικά: Διατηρείτε το ψυγείο σας καθαρό και χωρίς πάγο για να είστε σίγουροι ότι λειτουργεί πάντα αποτελεσματικά. 
 • Οργανώστε τα αποθηκευμένα τρόφιμά σας: Τοποθετήστε τα είδη που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, όπως βούτυρο και γάλα, σε σημεία που είναι εύκολα προσβάσιμα. Έτσι, θα αφήνετε το ψυγείο ανοιχτό για λιγότερη ώρα και άρα θα σπαταλάτε λιγότερη ενέργεια. 
 • Χρησιμοποιείτε σωστά τα συρτάρια του ψυγείου: Χρησιμοποιείτε τα συρτάρια και τα ράφια για να αποθηκεύετε σωστά διαφορετικούς τύπους τροφίμων. Για παράδειγμα, ορισμένα ψυγεία διαθέτουν μια θήκη Fresh Zone, η οποία παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για τη διατήρηση της θρεπτικής αξίας των φρούτων και των λαχανικών σας για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη τροφίμων. 

Πλυντήριο ρούχων: πιο έξυπνη χρήση ενέργειας για πιο καθαρά ρούχα 

Αλλάξτε τις συνήθειες σας όσον αφορά το πλύσιμο των ρούχων με τις συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας. Μπορείτε να έχετε αστραφτερά καθαρά αποτελέσματα ενώ παράλληλα κάνετε βήματα προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. 

 • Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Eco: Επιλέξτε το πρόγραμμα Eco για να εξοικονομήσετε ενέργεια σε κανονικά φορτία. Ο κύκλος θα κρατήσει περισσότερη ώρα, αλλά θα χρησιμοποιήσει λιγότερο νερό, άρα θα εξοικονομήσει ενέργεια. 
 • Χρησιμοποιήστε το σωστό απορρυπαντικό: Με τις συνθέσεις για αφαίρεση λεκέδων μπορείτε να πλένετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και να έχετε εξαιρετικό αποτέλεσμα. 
 • Προτιμήστε τον κύκλο καθαρισμού με ατμό: Επιλέξτε τη λειτουργία καθαρισμού με ατμό για είδη που χρειάζονται μόνο φρεσκάρισμα, για να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. 
 • Φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα: Όταν τα φίλτρα είναι καθαρά, διασφαλίζεται ότι έχετε πάντα κορυφαία απόδοση. 

Στεγνωτήριο: συμβουλές για να διατηρήσετε περισσότερο καιρό τα ρούχα σας 

Το στεγνωτήριο και η εξοικονόμηση ενέργειας πηγαίνουν πακέτο όταν ακολουθείτε τις παρακάτω απλές συμβουλές εξοικονόμησης, τις οποίες μπορείτε να ενσωματώσετε εύκολα στη ρουτίνα του σπιτιού σας. 

 • Στεγνώνετε στον αέρα, όποτε αυτό είναι δυνατό: Η απόλυτη εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται με το άπλωμα των ρούχων στο μπαλκόνι. Για δική σας εξυπηρέτηση, ξεκινήστε το στέγνωμα απλώνοντας τα ρούχα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα σύντομο πρόγραμμα στεγνώματος, για να εξοικονομήσετε ενέργεια και να ολοκληρώσετε τη διαδικασία στεγνώματος. 
 • Επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα: Επιλέγετε πάντα το πρόγραμμα σύμφωνα με τα ρούχα που θέλετε να στεγνώσετε για βέλτιστη αποδοτικότητα ενέργειας. Για παράδειγμα, για τα πιο ευαίσθητα ρούχα, όπως τα μεταξωτά, χρειάζεται λιγότερη θερμότητα, για να μην χαλάσει το ύφασμα. Τα τελευταία μοντέλα έξυπνων στεγνωτηρίων προσαρμόζουν τον χρόνο και τη χρήση ενέργειας ανάλογα με το φορτίο που στεγνώνετε. 
 • Φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα: Τα περισσότερα σύγχρονα στεγνωτήρια υποδεικνύουν πότε απαιτείται καθάρισμα του φίλτρου, για να διασφαλίζεται η καλή κυκλοφορία του αέρα κατά το στέγνωμα.  

Οι μικρές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα μας μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Χρησιμοποιώντας τις οικιακές συσκευές μας με σύνεση, όπως π.χ. επιλέγοντας τη λειτουργία Eco στο πλυντήριο πιάτων, μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε από μια σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού μας.  

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για μικρότερες συσκευές  

Μπορείτε επίσης να εξοικονομείτε ενέργεια όταν χρησιμοποιείτε μικρότερες οικοσυσκευές που αποτελούν μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας. Δοκιμάστε τις παρακάτω απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές:  

Αποδοτικό βράσιμο και εξοικονόμηση ενέργειας με τον βραστήρα σας 

Βράστε μόνο την ποσότητα νερού που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Για το μαγείρεμα, το βράσιμο νερού σε σκεύος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το να γεμίσετε το σκεύος με βραστό νερό από τον βραστήρα. 

Χρησιμοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων για γρήγορο μαγείρεμα με ελάχιστη ενέργεια 

Αξιοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων ως ενεργειακά αποδοτική λύση για το μαγείρεμα μικρών μερίδων φαγητού ή για το ζέσταμα φαγητού από το ψυγείο. 

Ανακαλύψτε τα οφέλη της ηλεκτρικής γάστρας 

Η χρήση ηλεκτρικής γάστρας μπορεί να γίνει μία από τις πιο γευστικές μεθόδους για την παρασκευή πιάτων, ενώ προσφέρει και σημαντική εξοικονόμηση σε θέματα ενέργειας.  

Χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα σας με τρόπο που εξοικονομεί ενέργεια 

Αντικαθιστάτε ή αδειάζετε τακτικά το δοχείο σκόνης, ώστε η σκούπα σας να λειτουργεί πάντα αποτελεσματικά. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε ή να αντικαθιστάτε τα φίλτρα όπως απαιτείται. Μπορείτε να συνδέετε στο ρεύμα και να φορτίζετε τις επαναφορτιζόμενες σκούπες όταν το κόστος ενέργειας είναι χαμηλότερο, συνήθως αργά το απόγευμα ή τη νύχτα.  

Αναπνεύστε καθαρό αέρα με τον καθαριστή αέρος 

Τοποθετήστε τον καθαριστή αέρος στο κέντρο ενός δωματίου σε σημείο όπου υπάρχει καλή ροή αέρα, μακριά από τοίχους και γωνίες, για βέλτιστη απόδοση. 

Με την επιλογή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων και την τήρηση των συμβουλών εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι, οι μικρές αλλαγές που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας θα μας φέρουν όλους σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον μονοπάτι που θα οδηγήσει στη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Μαζί, μπορούμε να κοιτάμε μπροστά, σε ένα μέλλον με πιο βιώσιμο οικιακό περιβάλλον και εξοικονόμηση σε κόστη.